Roldermarkt

Het is Roldermarkt, in het café schuifelt een goed uitziende maar breekbare 90-jarige moeder met een zoon van middelbare leeftijd naar binnen.
De zorgzame wijze waarop deze zoon met zijn moeder omgaat is een illustratie wat Roldermarkt voor velen betekend, familiebezoek en samen een leuke dag beleven. Deze moeder zou normaal nooit in een café belanden .
Maar op de 2e dinsdag van september wel, oud-Roldenaren komen van heinde en verre om
familie en vrienden te ontmoeten. Het is de 222e keer dat deze van oorsprong, paardenmarkt plaatsvindt. Niet zonder trots meldt Roelof Brands, op de persconferentie, dat er 111 paarden zijn aangevoerd. De persconferentie wordt bijgewoond door het voltallige college, met in hun midden de nieuwe burgemeester Eric van Oosterhout. Een van de vrijwilligers die hier ook aanwezig was vroeg aan de nieuwe burgemeester welke krant hij vertegenwoordigde.
Nu we het toch over vrijwilligers hebben, zonder hen zou ook de Roldermarkt geen fundament hebben. Hoewel ik er sommige vrijwilligers wel van verdenk dat het mogen lopen in een hesje een belangrijke reden is, om mee te doen. In dit “uniform” lopen is niet langer het monopolie van de gewone man, ik zie zelfs advocaten die hier zonder gêne in paraderen. Och ja ieder mens heeft zo zijn zwakheden, het zijn de azijnpissers die hier over vallen.
Tegen elven stromen de feesttent en de terrassen vol, vroeger was het gezegde : tijdens Roldermarkt ben je drie keer dronken, ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Tegenwoordig lijkt me één keer al veel, want ik zie op de terrassen bij Pots maar ook bij Hofsteenge en Erkelens velen aan de koffie zitten. Tegen twaalf uur doen de visboer en de patatbakkers heel goede zaken, terwijl de ijscoboeren er wat verloren bij staan.
Handel is de kurk waar de Roldermarkt op drijft. Op de Grote Brink, waar het twintig jaar geleden nog vol stond met landbouwwerktuigen en tractoren, is daar nu nog maar een klein hoekje voor gereserveerd. Ik zag imposante trekkers van het merk “Zeto en “Renault”, maar de grootste “trekker” van Aa en Hunze is boerin Agnes uit Gasselternijveen. Deze jongevrouw uit “Boer zoekt vrouw” was er niet, maar let op: Gasselternijveen wordt dankzij haar een hype, daar kan zelfs de binnen kort vertrekkende smaakmaker van het gemeentehuis Harry Louissen met zijn handbaltournooi niet tegen op. Nu ik het toch over het gemeentehuis heb,afgelopen zaterdag was er een “Uitmarkt” in en om het gemeentehuis,het zag er allemaal prima uit en samen met mijn vrouw heb ik genoten van zang, dans en muziek. Naast de culturele clubs waren er ook de sportclubs die zich presenteerden. Er hing een leuke sfeer, jammer dat er niet veel bezoekers waren. Er was duidelijk te weinig ruchtbaarheid aan dit gebeuren gegeven waardoor de publieke belangstelling gering was, een gemiste kans.Ik heb een suggestie voor de volgende “Uitmarkt”, combineer het met de Roldermarkt. De Roldermarkt krijgt dan een extra culturele dimensie,die ze goed kan gebruiken … en aan bezoekers geen gebrek.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply