Spruitjeslucht

Ik rook niet, ik vlieg niet, ik drink wel, maar dat kan best minder. Kortom de koppen in de Telegraaf Inleveren suggereren dat je alleen maar gelukkig kunt zijn met meer geld. Dat gezondheid en minder luxe van je een completer mens maken, komt bij zo”n krant niet op.

Rutte die goed op dreef was sierde dit kabinet met de erenaam 2e kabinet den Uijl, er was zelfs een simpele geest die dacht met het kabinet Marijnissen te maken te hebben. Humor allerwege in de 2e Kamer. Iedereen gaat er financieel iets op achteruit behalve de aller-armsten.

Dat betekend dat sommigen minder snel een nieuw mobieltje kunnen kopen, het laatste pilsje niet meer kunnen betalen en dus iets nuchterder op straat staan waardoor de kans op vernielingen kleiner is. Kortom grote kans dat het weer fijner in de buurten wordt, minder gebral, minder overlast en de cafe’s kunnen eerder dicht, en dat zullen velen als een Godsgeschenk ervaren. Sommige jongeren zullen daardoor vaker thuis zijn, dan kunnen ze weer gezellig gaan sjoelen , kaarten , rummi-kubben en met hun ouders praten over zaken die er werkelijk toe doen. Sommigen zullen hier over hun neus ophalen en iets roepen van “spruitjeslucht”, daar is echter in mijn optiek niets mis mee, kan het Hollandser? Vele mensen storen zich aan het gedrag van de rondhangende jeugd ze vinden dat de jeugd wel mag rondhangen, maar dan wel in stilte, armen over elkaar en iedereen met “U” aanspreken. Sommige burgers zijn waarschijnlijk zelf nooit jong geweest.

Natuurlijk is het te gek voor woorden dat mensen door overlast en lawaai uit hun slaap worden gehouden, maar een beetje tolerantie voor jongelui die straks voor ons de AOW betaalbaar moeten houden is wel op zijn plaats. Stuur er niet meteen de politie op af, maar ga met hen in gesprek, positieve aandacht doet wonderen.

Ik heb nog nooit zovaak de term “de hardwerkende Nederlander” gehoord, als in de afgelopen week. Nu zijn er wel meer mensen die hard werken denk maar eens aan de Polen die zeker zo hard werken als de Nederlanders en nog voor minder geld ook . Of het nu Noordpolen of Zuidpolen zijn, je ziet ze overal zelfs bij ons in het dorp. Voor twaalf euro per uur klussen ze en daarvan moeten ze dan weer vier euro afdragen aan hun koppelbaas die omdat hij een paar woorden Duits spreekt voor hen de klus regelt. Geef óók deze arbeiders wat ze toekomt en stuur ze niet weg met een fooi.

Deze week was ik bij de instelling “ Hendrik Kok”, het was daar feest omdat deze instelling het Bronzen Keurmerk kreeg uitgereikt, een certificaat voor de voortreffelijke manier waarop medewerkers en vrijwilligers met de bewoners omgaan en zorgen voor een goede leefomgeving. De medewerkers, bewoners en vrijwilligers werden getrakteerd op een warm en koud buffet, het was heerlijk maar de vraag kwam bij mij naar boven hoe het mogelijk is dat zo’n feest in deze, onder druk staande sector betaalbaar is. Het antwoord werd me ongevraagd gegeven door de “baas” van Interzorg zelf, want hij fluisterde me toe dat het mogelijk was dankzij het feit dat hij met zijn salaris onder de Balkenende-norm bleef. Ik wilde eigenlijk een staande ovatie maar hij wuifde dit bescheiden weg.

Waarom het Bronzen Keurmerk juist aan deze instelling werd uitgereikt werd me duidelijk toen een actieve, nog jeugdig uitziende, vrouwelijke vrijwilligster van 75 jaar het buffet verliet om nog even een bewoonster van 97 jaar te bezoeken omdat deze mevrouw veel pijn had omdat bij haar een teen was afgezet. Grote klasse.

Een van de andere vrijwilligers van ruim 70, die tafeltje dekje in het dorp bezorgt vertelde
dat hij ondanks het feit dat hij pas vijftien jaar in Rolde woont, zich hier helemaal thuis voelt. Ongevraagd gaf hij aan waarom het in Drentsche dorpen zo aangenaam is , als je gewoon meedoet tel je mee. Ik dacht dat is nu precies wat dit kabinet wil, dat iedereen meetelt , jammer dat voor kranten als de Telegraaf en sommige politici, altijd alles alleen maar om de eigen portemonnaie gaat.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply