Het digitale tijdperk

Met de opkomst van de computer ruim twintig jaar geleden zou de wereld er totaal anders uit gaan zien, althans dat voorspelden degenen die deze spullen gingen leveren. De files zouden verdwijnen want dankzij het beeldscherm zou bijna iedereen thuis kunnen werken. Ook zouden heel veel ondernemingen geen grote kantoren meer hoeven te bouwen, kortom een
totaal andere wereld zou ons deel zijn. We zijn twintig jaar verder – minder files? minder kantoorgebouwen? Nee dus. Maar in Aa en Hunze gaat het wonder der techniek nu echt
mensen “helpen”. De telefoon kan de prullenbak in, digitaal contact is nu het nieuwste snufje. Op een scherm kun je dan niet alleen iemand horen maar ook zien , beeldtelefoon dus.
Dankzij het virtueel loket zal het autoverkeer naar Gieten lam worden gelegd, de verbreding van de N33 kan de ijskast in.
Want vanaf november kan heel Rolde e.o. zich melden in de Boerhoorn om contact te leggen met de notaris, de kamer van koophandel, het gemeentehuis, de bank, de chinees en ga zo maar door. Kan dat dan niet telefonisch? Ja dat kan wel, maar dan zie je elkaar niet, leuk voor de mensen uit de Hendrik Kok die zien nooit wat , dus die hebben hier helemaal niets aan. Als je belt kun je nog het gevoel hebben dat je spreekt met een leuke dame omdat ze een prettige stem heeft, maar als je haar in beeld krijgt met haar boksersneus,uilenbril en pukkels ben je weer een illusie armer. Hier zit je toch niet op te wachten. Bovendien is er een bank in Rolde, een telefoontje naar notaris of kamer van koophandel kan vanuit huis. Het is in mijn optiek pure spielerei waar maar twee instanties beter van worden degene die de peperdure spullen gaat leveren en de gemeente die zichzelf denkt te promoten door vernieuwend bezig te zijn. Menselijke warmte, aandacht, even een praatje maken of iets regelen voor iemand die dat zelf niet meer kan, is niet met techniek op te lossen. Ziet u die man/vrouw op het beeldscherm de ander een hand geven of indien gewenst een arm om de schouder leggen, of een bak koffie geven ? Natuurlijk kun je in dit score-bord tijdperk niet meer terug naar de wijkzuster op de solex maar het was toen wel overzichtelijker en persoonlijker en iedereen die het nodig had werd geholpen. Over vernieuwing gesproken de Wegwiezer , informatiepunt over zorg en welzijn in de Boerhoorn in Rolde ,geldt als een voorbeeldmodel op het gebied van informatie, voordat ze van start gingen hadden ze al een prijs te pakken, maar tot op heden zijn er meer kijkers dan klanten geweest. Natuurlijk moet je iets nieuws de kans geven zich te ontwikkelen, maar een beetje bescheidenheid zou de initiatiefnemers sieren. Gelukkig zien we ook weer juweeltjes van back to basic. Zoals afgelopen zaterdag toen een vijftig tal sportievelingen meededen aan een loop-clinic o.l.v. Simon Vroemen in Grolloo. Zelf was Simon rennend uit Gieten naar het sportpark in Grolloo gekomen.. In nevelen gehuld gaf hij samen met Jan Vreugdenhil op een plezierige wijze tips om de looptechniek te verbeteren. Het mooiste onderdeel vond ik de momenten dat Simon zelf voordeed hoe te bewegen tijdens het lopen , wat een gratie , het leek wel ballet. Bij zo’n groep lopers zie je naast veel vrouwen ook een behoorlijk aantal 40/50 plussers. En dat moet gezegd er heerste een prettige ontspannen sfeer. Tegen het eind van de sessie werden er twee rondjes gelopen met de boodschap, loop gedoseerd en kijk niet op je horloge. Ja dat zelfs bij het hardlopen het horloge –de score- niet als zaligmakend geldt ,voelde goed. Zo’n ochtend in Grolloo doet je weer beseffen dat virtuele middelen een aanvulling kunnen zijn maar nooit in de plaats kunnen komen van de basisbehoeften. Technische snufjes hoe duur ook, kunnen het menselijke contact op geen enkele wijze vervangen en dat is de heldere les van een mistig ochtendje Grolloo .

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply