Veendam

Het leven wordt voor sommige mensen een lange leegte, als ze te weinig actie ondernemen om hun vrije tijd zinvol in te vullen. De invulling van je dagen met een stukje wandelen, een beetje fietsen, krantje lezen, wat eten en drinken en de tijd volmaken met het kijken naar pretentieloze tv programma ‘s kan voor de een meer dan voldoende zijn en voor de ander dodelijk vervelend. Ik fiets vanavond (vrijdag) naar, geloof het of niet, de Langeleegte het stadion van Veendam en ik heb er zin in.
Deze keer ga ik in Gieten achter het Zwanenmeer langs en fiets door de invallende duisternis over de Breevenen. Het schelpenpad dat hier niet meer dan een enkel karrespoor is licht in deze donkerte op in de maneschijn. In Spijkerboor lonken de lichtjes en de warmte bij café Het Keerpunt, doch manhaftig sjees ik het fietspad op richting Veendam. Van verre al zie ik de lichtmasten van het stadion de Langeleegte, alleen de naam al doet elke tegenstander huiveren. In Veendam zie ik op een straatnaambordje dat ik door de J. Kazemierstraat fiets, Jochem Kazemier? Donders dat was een oom van mijn vrouw, hij zat in het verzet en werd drie weken voor de bevrijding bij Bakkeveen door de Duitsers geëxecuteerd. In gedachten verzonken over de waanzin van de oorlog bereik ik de Langeleegte, het is er druk naast geel-zwart zie ik ook veel rood-wit. De geur van braadworst en het onvervalste Groninger commentaar zijn voor mij de trekpleisters om de wedstrijd vanaf de tribune aan de Noordzijde gade te slaan. In de beginfase is Veendam de ploeg die goed uit de startblokken komt en ook enkele kansen krijgt, maar dan komt uit het niets Emmen na een kwartier op voorsprong, uit de eerste de beste aanval scoort Roy Stroeve. Dan neemt Emmen het heft stevig in handen en is het de jonge Roldenaar Martijn Kamps die zich in positieve zin onderscheidt. Iedereen verwacht dat Emmen op 2-0 zal komen, de Groningers op de tribune worden er stil van en met kunst en vliegwerk houdt Veendam het op 0-1`tot de rust. Wat de mannen van Veendam tegen elkaar hebben gezegd in de rust is onbekend maar vanaf de aftrap ging Veendam er voor. Binnen een kwartier stond het 2-1 dankzij twee doelpunten van Mark Veldmate waarvan de eerste er een van ongekende schoonheid was. Emmen kwam er niet meer aan te pas.Bij het derde doelpunt een prima doorloop actie van Erwin Buurmeijer sloeg de kilte om als een vlam in de pan, bij een temperatuur van nauwelijks vijf graden zwaaiden enkele dappere Veendammers in ontbloot bovenlichaam met hun kleding. Zuidelijk temperament in de Veenkoloniëen ik had dit niet kunnen verzinnen , het paste helemaal in het scenario van deze broederstrijd.
Op de terugweg neem ik in verband met de opkomende mist de grote weg terug en u kunt het geloven of niet deze keer staat er in grote neonletters bij de Hilte , morgen gratis sex. Ik wist wel dat hier een huis van plezier stond maar dat je hier zonder betaling aan je gerief kunt komen is voor mij nieuw. Doorfietsend denk ik ,stond er nu echt gratis sex, of denk ik in Freudiaanse termen in deze donkere mistige nacht ? Omdat ik het zeker wil weten, knijp ik in mijn remmen en fiets terug en wat zie ik op het billboard staan: “gebruik morgen Glassex”
Ik bedenk dat het eigenlijk wel gek is dat ik terugfiets want in zo’n huis is sex without love tot een consumptie artikel gedegradeerd. Ineens, ik weet niet hoe het komt verlang ik naar de warmte van Nijlande, ik schakel een tandje bij en verdwijn in het donker.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply