GKC

In Gasselte gebeurt altijd wat, zo werd onlangs het vernieuwde en vergrootte dorpshuis
heropend. Het was feest, het dagelijks bestuur van het dorpshuis “de Trefkoel” ontving met gepaste trots de gasten bij de ingang , de gangmakers Janny de Valk en Henk Heijerman stonden er dan ook stralend bij. De gasten werden bij aankomst gedirigeerd naar de aanbouw en dus kon iedereen meteen het nieuwe gedeelte aanschouwen. De vrijwilligers en de mensen van de politiek zaten eerste rang en de carnavalsvereniging en de fanfare gaven in vol ornaat acte de présence en hadden ook een creatieve inbreng bij de openingsceremonie. Gasselte heeft weer een grote zaal en reken maar dat de carnavalsvereniging vanuit deze residentie de vreugdesignalen zal doen uitstralen naar jong en oud in Gasselte. Het is eigenlijk heel apart, dat in deze gemeenschap, die je niet als katholiek kunt bestempelen, carnavalsvereniging
“t Meul”ndobbegie al jarenlang de katalysator is van veel activiteiten in dit dorp. Er is in ieder geval één verschil met het Zuiden men groet hier niet met alaaf maar met a-moi. Vandaag(zondag) fiets ik weer naar Gasselte om de topper in de zesde klas tussen GKC en Buinen bij te wonen. Onderweg is het druk, veel mensen willen kennelijk genieten van de prachtige herfsttinten.Veel blad ligt als een bruine wollen deken op het fietspad. de rood en geel getinte bladeren tussen de vele bruine in het zwakke najaarslicht zijn een lust voor het oog. Ik zie dan ook veel wandelaars met een fototoestel in de aanslag. Via het bruin, rood en geel bereik ik het geel/zwart van sportpark Hoogte der Heide. Het is er druk de derby is zojuist begonnen. Aan de zijlijn hoor ik een vader tegen een paar dames zeggen “ja mijn zoon speelt ook mee, die knappe daar, dat is mijn zoon”. Zegt een van de dames adrem “nou dan heeft ie niks van jou “ en dat kwam wel aan, want stil was hij. Even later werd er op de “tribune” vlak voor mij “lang zal ze leven” ingezet , een van deze dames werd vandaag 28, waarop een van de anderen opmerkt dat als ze 28 omdraait ze waarschijnlijk niet meer langs de lijn staat maar in het Maandhoes zit. Kortom humor zat langs de lijn.
Ondertussen had Erik Hadders een voorzet van Richard Wiering op een schitterende wijze gepromoveerd tot doelpunt, via de onderkant van de lat verdween deze half-volley in het net. Nog geen vijf minuten later profiteerde Niels Darwinkel van een fout in de GKC verdediging, het stond weer gelijk. Wie dacht dat GKC nu wakker geschud was had het mis integendeel door twee treffers van zwaargewicht Michel Haandrikman werd de ruststand op 1-3 bepaald voor Buinen. Alles wat Gasselte was rekende er op dat de thuisclub er na rust vol in zou gaan. Maar men bleef zichzelf vastlopen in de trechter en in laatste instantie bleek de keeper van Buinen een betrouwbare sluitpost. Toen iedereen hoopte op de anschlusstreffer viel het doelpunt aan de andere kant. Het was de log ogende Michel Haandrikman die zijn directe tegenstander te snel af was, hij voltooide zo zijn hattrick . GKC bleef hierna nog wel aandringen maar meer dan enkele vrije trappen en corners leverde het offensief niet op.
Met 4-1 ging Buinen met de eer strijken in deze sportieve derby op de Hondsrug
Terugfietsend fietsen dacht ik na over de grote vrijwillige inzet in de dorpen van Aa en Hunze. Afgelopen vrijdag was er de gemeentelijke vrijwilligersdag waarin politici en de jongeren van het Nassau-College eendrachtig samenwerkten ten dienste van de gemeenschap. Ook in Rolde e.o. zijn veel groeperingen actief voor de gemeenschap. Alles was altijd duidelijk één kerk, één school, één voetbalvereniging, één fanfare, één Roldermarkt en één Oranjevereniging ( OVVR.). Nu schijnt er ineens een concurrerende Oranjevereniging
te worden opgericht. Ik vraag me af,voor wie ? voor wat ? en met welk doel ?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply