Kerstmarkten

Prachtige stemmige beelden van Rolde op RTV Drenthe bij de kerk en de molen konden niet verhullen dat er iets goed mis is in Rolde. Bij de kerk de woordvoerder van de OVVR Bert Marskamp die zijn visie gaf over het waarom van twee kerstmarkten en bij de molen Ronald Blaauw van RAS met zijn lezing op de kerstmarkten die elkaar ook nog gedeeltelijk overlappen. Beide kerstmarkten zijn er om de Rolder bevolking te gerieven zodat ze niet over ver hoeven om de sfeer van de kerstmarkt te proeven.

Twee kerstmarkten in een dorp is een geweldig onderwerp voor de pers en je kunt zeggen van RTV Drenthe wat je wilt maar zowel de camera”s als de microfoons stonden op scherp , dat was mooi gratis publiciteit.

Helemaal los van deze commerciële kerstmarkten is er in de kerk nog een derde, de kerstmarkt voor goede doelen die nu al voor de 18e keer wordt gehouden. Ik probeer nu de verschillen in sfeer en wat ik er tegengekomen ben te verwoorden.

Op de eerste plaats de kerstmarkt in de Jacobuskerk. De kerk is op zich al een sfeervol gebouw, voor een dag wordt dit Godshuis van binnen totaal veranderd, alle stoelen eruit, zelfs de avondmaalstafel wordt gebruikt als verkooptafel. De collectezakken en de paaskaars verdwijnen naar de consistorie. In een katholieke kerk zou dit heiligschennis zijn,maar in Rolde is dit geen punt. In deze lege kerk komen langs alle wanden tafels en kramen te staan die allemaal leuk worden aangekleed en verlicht.

Naast de goede doelen kramen is er ook een verloting en een kunstverloting, de opbrengst gaat deze keer naar de Vrienden van Suriname en Stichting Behoud Rolder Kerk. De markt werd geopend door de burgemeester waarbij fakkellopers om de kerk renden. Daarna verdreef de Djembé groep in deze gewijde ruimte met een heidens kabaal de boze geesten.

Hierna werd het lekker druk in de kerk en er werd goed verkocht. De drukte werd in het begin van de avond nog even prettig onderbroken door een optreden van de Cantorij o.l.v. Jacques Bolhuis. Het leuke van deze kerstmarkt is dat door samenwerking met de OVVR er ook een buitenactiviteit is met arreslee rijden en ook krijgt elke bezoeker een vingerhoedje met glühwein aangeboden door de kerstman.

Na afloop van de markt in de nazit met de vrijwilligers kon de voorzitter van de kerstmarkt Bert Hilbink meedelen dat er ca. 5000,00 euro naar de goede doelen zou gaan. Blijdschap,vooral bij Wil van Rhee van de Vrienden van Suriname, die met een passend woord zijn waardering uitsprak.

De volgende dag was er de kerstmarkt van de OVVR naast de kerk met een aantal middenstanders, sportverenigingen, kerstartikelenstands en een barbecue. Bij de barbecue kon ik, die kort geleden net besloten had om te gaan vleesminderen de reuk van de braadworst niet weerstaan.

Arno Zuidberg overhandigde mij de worst met de opmerking “Ga een beetje smakelijk staan eten, dan komen er vanzelf meer klanten“ en eerlijk waar, hij had gelijk. Binnen de kortste keren was de halve markt aan de braadworst. Toen ik de vettigheid van mijn mond had geveegd en nog even rondliep sprak ik met een jongeman, die in Rolde getogen was en nu in “het wilde westen” werkte.

Hij vond de sfeer in Rolde een verademing in vergelijking met de opgejaagde cultuur daar. Daarna haastte ik me on-opgejaagd in ras tempo naar de andere kerstmarkt. Hier werd ik met open armen ontvangen door onze burgemeester en RAS inspirator Gezinus Jansen.

Ook over deze markt hoor je van mij geen negatief woord want in de witte tent zong het Shantykoor de pannen van het dak, het leek wel een gospelkoor en buiten traden onder de ogen van de poffertjes etende burgemeester de marechaussees op tegen de boefjes. Kortom kerst á la Dickens.

Terugfietsend naar Nijlande denk ik, als er ruimte is voor protestanten en katholieken in de kerk, is er zeker ruimte voor alle Roldenaren, gelovig of niet, rond de kerk. Dus volgend jaar samen op weg naar kerst, dan worden onder de klanken van Vrede op Aarde alle kramen rond de kerk gezet. En de Heilige Jacobus?

Hij zou zich in Santiago de Compostella omdraaien in zijn graf en zijn zegen er aan geven.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply