De wandeling

Een vlucht wilde ganzen vliegt gakkend en in V- formatie boven mijn hoofd als ik mijn wandeling op 2e kerstdag over de es maak. Genietend van de natuur en de rust van de Deurzer es en de Boerbos kom ik ook nog een opa en oma met hun familie tegen en later ontmoet ik nog een echtpaar met hun hond. Wandelen is meer dan buiten zijn en je voort bewegen, het is ook vooral de ontmoeting waarin je meestal een groet wisselt en soms even een praatje maakt. Op de es zie ik aan de randen door de kale bomen de mist het is een écht wintergezicht, jammer dat de sneeuw ontbreekt.

Ondanks dit prachtige gezicht zijn mijn gedachten nog even bij gisteren, we waren 1e kerstdag bij familie in Hattem, we waren met z’n negentienen en het was weer kerst zoals kerst moet zijn. Een wandeling langs de IJssel, spelletjes doen en gezellig eten. Wat kan een mens rijk zijn. Mijn neef was naar de voorstelling genaamd “Na de pauze”van Herman Finkers geweest.

Hij had genoten en kon daar erg beeldend over vertellen. Het was of we Herman Finkers hoorden zo leuk vertelde hij over de voorstelling waarin religie, sex en de dood, centraal staan. Aangezien alle voorstellingen zijn uitverkocht is mijn hoop gevestigd op de extra voorstellingen die er hopelijk nog komen.
Als ik op 3e kerstdag de krant uit de bus haal lees ik dat het de brandweer van Gieten weer niet is gelukt om binnen een kwartier op de plaats des onheils te zijn. Gelukkig waren ze op weg naar een relatief klein ongeval, de mannen hadden meer werk om de vastgelopen brandweerwagen uit de modderige berm te drukken dan het karwei waar ze voor waren uitgerukt. Ik heb horen zeggen dat de chauffeur vanwege deze manoeuvre zijn kerstpakket weer moet inleveren. Nu we het toch over kerst hebben zowel de Paus als de Koningin waren goed op dreef en zullen nu door bepaalde groeperingen wel als links worden gekwalificeerd. Maar een betere wereld willen we toch allemaal, alleen zullen we het wel zelf wáár moeten maken om te beginnen in de eigen omgeving. Een glimlach,een welgemeende groet en een beetje aandacht staan in schril contrast met de jacht naar geld en de “meer is nooit genoeg” mentaliteit. Wie wil geen wereld waar mensen de zorg voor elkaar weer als iets vanzelfsprekends zien?

Ondertussen ben ik op een zandwegje in de es beland en worden mijn rust en gedachten wreed verstoord. Enkele jongelui zijn hier aan het carbid schieten,ze zijn aan het oefenen voor oudejaarsdag. Ik vind dat prima, dat is stukken beter dan je ladderzat zuipen en dan de volgende dag je initialen weer in de krant terugvinden vanwege een vechtpartij.

Iets verder zie ik een buizerd in alle rust zijn prooi te bespieden een fractie later laat hij zich “vallen” en grijpt met zijn poten een jong konijntje dat nog even piept voordat het in de killing fields verdwijnt. De natuur geeft en neemt! Zouden er ook vegetarische buizerds zijn?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “De wandeling”

Leave a Reply