Vrijwilligerswerk

Iedereen kan ik aanraden vrijwilligerswerk te doen. Ook al ben je hartstikke druk
met je werk, iets doen voor een ander heeft ook een helende werking voor jezelf.
In onze snelle wereld, waar ogenschijnlijk alles om geld, sex en macht draait is nog zoveel te beleven wat er echt toe doet. Een bezoekje aan een alleenstaande oudere, een beetje belangstelling voor de mensen in je omgeving kan je ogen openen en zien waar het in deze wereld echt omgaat. Soms wordt je gevraagd voor zo op het oog minder leuk vrijwilligerswerk. Kritiekloos contributie ophalen voor de oranjevereniging terwijl jezelf het koningshuis nou niet bepaald het toppunt van democratie vindt , maar het doel: activiteiten organiseren spreekt me wel aan. Ook met enveloppen bezorgen en ophalen van de actie kerkbalans was ik deze week bepaald niet de enige vrijwilliger. Mensen aanspreken om te offeren is niet mijn favoriete bezigheid,ze zien me komen, dacht ik. Gelukkig viel dat mee en ik kan u verklappen dat toen ik eenmaal op pad was het mij uitstekend is bevallen. Over het algemeen werd ik hartelijk ontvangen en niemand begon over het “geloof “of over de kerk en op één na had iedereen de enveloppe klaar staan. Bij de meeste mensen werd ik aan de keukentafel uitgenodigd en ik hoorde verhalen over zowel boer zoekt vrouw als over de inburgering van nieuwkomers. Bij een boerengezin hoorde ik dat ze op zondagavond met de hele buurt samen naar boer zoekt vrouw zaten te kijken. Het is toch ook schitterende tv als je boer Frans uit De Lutte hoort zeggen dat hij ook zo zijn zachte kanten heeft en je ziet hem dan twee tellen later waar de vrouwen bijstaan met zijn dubbelloops geweer schieten. Iemand informeerde of hij begraven kon worden in Rolde want in zijn geboorteplaats in Twente kon dat niet meer, sinds hij verhuist was naar de gem. Aa en Hunze. Ik snap dat wel, daar zijn nog kerkhoven waar kerkleden nog kosteloos begraven kunnen worden. In Aa en Hunze zijn echter algemene begraafplaatsen en dan moet je aan de gemeente betalen en ik kan u verzekeren dat dit niet goedkoop is, je schrikt je bij wijze van spreken dood.
Waar ik niet van geschrokken ben maar juist van heb genoten was de atelierroute. Al enkele jaren organiseert de afdeling cultuur van de gemeente met het kunstenaarscollectief een expositie weekend. Deze keer kozen mijn vrouw en ik voor Annen, Nieuw Annerveen en Eext en het was overal gezellig druk In Annen waren veel herkenbare landschappen en de schilder wou de komende jaren allemaal sfeerbepalende plaatsen in de gemeente schilderen en die dan in 2010 exposeren. De ontvangst was overal prima hoewel bij de een wel veel meer aandacht aan de inrichting en opstelling was besteed dan bij de ander. Deze middag was het ondanks het donkere weer en de modderige bermen toch nog kleurrijk. Bij het acht uur journaal is de kleurrijke presidentskandidaat Barack Obama , omringd door alweer veel vrijwilligers, bezig met zijn overwinningsspeech omdat hij in de staat South Dakota verreweg de meeste stemmen heeft verzameld. Chance is coming !! Wat is er nog mooier om samen met anderen te strijden
voor ideeën en voorzieningen en daardoor doelen te bereiken die er toe doen?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply