Ganzedijk

Zaterdag toen het behoorlijk waaide, koos ik er voor om naar het dorp te wandelen voor mijn zaterdagkrantje. In de Boerdennen baande ik me een weg over omgewaaide bomen toen plotseling twee bomen als lucifersstokjes afknapten. Omdat dit met veel gekraak gepaard ging, kon ik ze gelukkig net ontwijken. Het is bijna een wonder dat u deze column leest.

Teruglopend zag ik een ganzeveer liggen. In gedachten kwamen de volgende associaties bij mij op: ganzenmars, ganzenlever, ganzenbord, wilde ganzen en domme gans. Thuiskomend las ik het artikel over Ganzedijk en dacht ik: kleine gemeenschappen, ook in onze gemeente, moeten voortdurend in actie om te voorkomen dat voorzieningen verdwijnen. Of het nu om een dorpshuis, het sportveld of de school gaat, de rekenmeesters in de politiek bepalen het lot.

Natuurlijk kun je niet voor drie man en een paardenkop alles in stand houden, er moeten dus keuzes gemaakt worden. Zo bar echter als in Reiderland, waar een heel dorp zou moeten verdwijnen, heb ik het op Oterdum en Ruigoord na nog niet meegemaakt. (genoemde dorpen moesten verdwijnen voor havenuitbreidingen, de uitbreidingen zijn er echter nooit gekomen )

Burgemeester en wethouders kunnen wel iets willen, maar in tegenstelling tot wat velen denken, hebben ze niet de doorslaggevende stem om een school of een dorp te sluiten, de gemeenteraad beslist uiteindelijk . Deze week stond eens niet Gasselternijeenschemond, Nieuwediep of Eexterveenschekanaal uit ons mooie Aa en Hunze centraal maar Ganzedijk, een klein dorpje in Oost Groningen.

Is dit nu een goedkope publiciteitsstunt of wordt alles wat klein en kwetsbaar is op marktplaats gedumpt? Zelfs op het NOS journaal verschijnen de onvervalste Grunningers die in koor roepen: “Wat is dit veur boudel”. Het requiem voor dit dorp lijkt me meer een onderonsje tussen de woningbouwstichting en het gemeentebestuur.

Ganzedijk was tot voor kort bekend als het dorp waar de schrijver Klinkhamer (van woensdag gehaktdag) woonde die nadat hij zijn vrouw had vermoord het lichaam dumpte in een put. Na de moord op Hannelore volgt nu een requiem voor een heel dorp.

Ik heb een suggestie voor de inwoners van dit dorp: Zorg dat er een wonder plaatsvindt, geef dit meteen door aan RTV Noord en het mirakel van Ganzedijk is daar. Een nieuwe bedevaartsplaats trekt altijd bezoekers, dus is er handel. Dat is dan ook mooi voor het nabijgelegen project de “Blauwe Stad”, dat kan ook wel wat extra aandacht gebruiken en zo helpt de blinde de kreupele. Ik zie de eerste krukken in de vorm van nordic walking stokken al hangen bij de Ganzenkapel.

Er zijn nu al slimmeriken uit de gemeente Hardenberg die munt proberen te slaan uit de ellende van Ganzedijk. Gewoon een ordinaire publicteitsstunt. Tja, Hardenbergers zijn apart, Henny van de Most is de bekendste van deze slimmeriken.

Wat echt aan de oplossing van het verpauperde dorp met zijn rode daken zou kunnen bijdragen, is een micro-krediet. De bekendste pleitbezorgster van deze kredieten voor de minima, Maxima was gisteren nog in Gieterveen. Ze kwam per auto en vertrok per helikopter begeleidt door wilde ganzen , ze verdween achter de Boerendijk, vloog ze … naar Ganzedijk?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply