De herberg

Het afgelopen weekeind hadden we een uitnodiging voor de opening van een restaurant een eindje buiten de grenzen van Aa en Hunze. Een zoon van vrienden van ons opende een restaurant in Beerta. Het restaurant heeft meer het uiterlijk van een herberg, omdat het in een voormalige smederij is gevestigd. Bij binnenkomst rook je de geur die kenmerkend is voor een oude smederij, dat nog eens wordt geaccentueerd door een aambeeld bij een brandend smidsvuur. Moderne tijd vervlochten in een waas van nostalgie.

Het zag er allemaal heel mooi uit, het jonge stel had er alles aangedaan waardoor je bij binnenkomst een warm gevoel van welkom ervaart. Op zijn Gronings “Ain pronkjewail in Stad en Ommeland”. Vooral de ouders, de toezichtbouwmeester, en zijn vrouw die hier geboren en getogen was, straalden van oor tot oor want waar eerder een bouwvallige smederij stond staat nu een restaurant genaamd “Smederij 1872”in volle glorie. Het getuigt van lef dat je in deze omgeving een restaurant durft te beginnen, ik denk dat in deze contreien de mond op mond reclame werkt.Bovendien kun je zomers in deze omgeving die bekend staat als de graanrepubliek, prachtige fietstochten maken vanaf de Blauwe Stad langs oneindige korenvelden naar Statenzijl, “tot an Dollard tou”

Een herberg het woord zegt het al is iets waar je je her-bergt,waar je een veilig en vertrouwd gevoel van krijgt en je je welkom voelt.. In andere gezelschappen zoals buurt,school, dorpshuis tot kerk kun je datzelfde gevoel ervaren..Veel mensen in deze tijd.waar ontevredenheid troef lijkt te zijn, zoeken een warme plek -een herberg-, waar men ongehinderd zichzelf kan zijn. Sport, cursussen en vrijwilligerswerk lenen zich dan ook uitstekend om even de waan van de dag achter je te laten. Een vriendelijk woord, een knipoog “herbergt” veel meer dan alle digitale vernieuwingen bij elkaar. Vriendelijkheid en betrokkenheid uitstralen is prima maar het ook in praktijk brengen is het medicijn tegen onherbergzaamheid..
Echte schoonheid zit van binnen of zoals onze eerste vrouwelijke minister Marga Klompé ooit zei : “Van buiten moeten we soms hard zijn als steen,maar van binnen moeten we branden van liefde”.

— Deze columns staan ook op: www.gerard-koopman.nl —

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply