Gieterveen

Máxima de topper van ons Oranjehuis kwam, zag en overwon in Gieterveen. Tijdens een vergadering van fractievoorzitters vertelde de burgemeester dat er iemand van het koninklijk huis op bezoek zou komen in Gieterveen, hij maakte het spannend, en zei dat hij even de naam kwijt was.

Raadslid Edy Houwing altijd rap met commentaar zei: “ Wat mij betreft hoeft er maar een te komen en dat is Máxima”… “Ja die is het” zei de burgemeester met een grijns van oor tot oor. Leuke geste voor Gieterveen en de gemeente Aa en Hunze om onze a.s. Koningin op bezoek te krijgen. Máxima(le) aandacht dus voor de nieuw te bouwen school bij of aan het dorpshuis , kan het mooier?

In de Schakel van de vorige week zagen we de prinses in een fotoreportage op een manier rondlopen en aandacht geven waar je warm van word. Belangstellenden met een camera “storten” zich dan ook massaal op Máxima toen ze op de hurken ging voor een kind. De meeste allochtonen zouden blij zijn met een fractie van de aandacht die deze Argentijnse krijgt. Hierna verdween Máxima, niet met de helikopter zoals de bedoeling was, maar met de auto.

Vandaag fiets ik door Gieterveen langs Oos Hoes en sportpark Hoogkaamp, het ligt er vandaag de dag nog net zo bij als bijna veertig jaar geleden toen ik hier kwam voetballen met de v.v. Borger. De melkboer en de bakker zijn uit het dorp verdwenen. Doorfietsend kom ik over de beek die laatst nog het Dagblad haalde, toen jongeren op nieuwjaarsdag deze beek indoken om sponsorgeld binnen te halen voor een 3e wereldproject.

Het gaat dus in Gieterveen niet alleen om het verkrijgen van gemeenschapsgelden om een multicultureel centrum te kunnen bouwen, nee ze trekken zelf ook de portemonnee voor jongelui die als vrijwilligers gaan werken om in Zuid-Amerika een school of dorpshuis te bouwen.

In Gieterveen staat samenwerking als vanzelfsprekend centraal als het om voorzieningen in het dorp gaat. Al mijmerend passeer ik café de Driesprong die vandaag koffie met appelgebak in de aanbieding heeft. Even verder bij de Buurtsuper komt een vrouw de winkel uit met een tas met boodschappen waaruit nog net zichtbaar de koekjes van de reclame er bovenuit prijken. Vanaf het schoolplein gaat een juf met een groepje kinderen richting het dorpshuis.

Over het dorpshuis wil ik het nog even hebben want het nagenieten over Máxima was nog niet begonnen toen de vlam in de pan sloeg. Het ging over een overschrijding van ruim twee ton over het maximaal afgesproken bedrag, er was ook al eerder een overschrijding geweest en de vraag is hoe lost men dit op? Aan de ene kant is het belangrijk om zuinig te zijn met gemeenschapsgeld aan de andere kant wil je als politiek toch ook niet op je geweten hebben dat een prominent inwoner straks in de stromende regen met zijn digitale schoolbord over straat moet naar het dorpshuis. Wijze vrouwen en mannen moeten zich hierover nog maar eens goed beraden.

Zaterdag waren in verschillende dorpen in Aa en Hunze veel vrijwilligers aktief in de bermen om het zwerfvuil op te ruimen, een prima aktie maar te gek voor woorden dat het nodig is. Dat viel me trouwens ook op in Gieterveen dat er nauwelijks zwerfvuil in de berm lag, dat geeft aan dat het met de mentaliteit van de jeugd wel goed zit in dit dorp zonder torenspitsen.

Dat ligt elders wel even anders want een groep jeugd uit Gieten krijgt geen gouden handdruk, daar zijn ze nog te jong voor, maar wel een “gouden” hangplek, als dank voor de gegeven overlast bij sportzaal de Wendeling.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “Gieterveen”

Leave a Reply