Palmpasen

Het is zondag, we kijken naar Buitenhof en dan gaat de bel. Er staan vier schatten van meisjes aan de deur met hun Palmhaantje. We nodigen ze binnen en mijn vrouw duikt snel de kast in om even vier zakjes met wat lekkers te organiseren. “Kennen jullie een Paasliedje”? vraag ik. Ja hoor dat kennen ze en na enig nadenken komt het bekende “Ei koerei, een ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een Paasei” eruit. Ondertussen heeft mijn vrouw de zakjes met zoet gevuld en verdwijnen die in de rugzakken van dit kwartet. De traditie gaat door, er zijn ook optochten in de omliggende dorpen. Ik heb niet de vraag gesteld wat Palmpasen inhoudt,maar ik neem aan dat daar op de scholen wel over gesproken wordt en zeker onder de godsdienstles.

Ondertussen loopt het tegen tweeën en heb ik net bij Buitenhof mijn favoriete columniste Désanne van Brederode gehoord, mijn zondag kan eigenlijk al niet meer stuk. Ik fiets naar Ekehaar, waar SVDB nog een kwartier moet voetballen tegen Gieterveen, en als ik een auto met open kap voorbij zie rijden bedenk ik dat pronken met je rijkdom de nieuwste trend aan het worden is. Vroeger gingen de welgestelde boeren op zondagmiddag uit rijden in hun rijtuigen nu zijn het de autobezitters. Alle vooroordelen over mannen die zich gedragen als “kleine jongens”, worden door de Auto-RAI ook bevestigd. Het schijnt zelfs zo te zijn dat mannen met een klein geslacht dat compenseren door in een grote dure auto te rijden.

Ondertussen ben ik aangekomen bij het sportpark in Ekehaar. Een handjevol trouwe supporters zijn afgekomen op een kwartiertje voetballen de stand is 1-1. Gieterveen heeft geluk die mag met de wind in de rug spelen, zij weten dat ook goed uit te buiten binnen de kortste keren scoort Iwan Beekman van dichtbij , de vraag is was het buitenspel, in ieder geval hij wordt geteld. Even later weet Roel Drenth met een welgericht schot het net te vinden.SVDB probeert nog wel iets terug te doen,maar de schoten richting het vijandelijk doel missen iedere precisie. Er zit na het vertrek van de Turkse jongens uit Assen ook weinig combinerend vermogen meer in de ploeg van Piet Kroon. Even voor het eindsignaal krijgt Gieterveen een vrije trap op z”n 20 meter van het doel, Roel Drenth scoort a lá Pierre van Hooijdonk in de linkerbovenhoek,onhoudbaar voor Gerard Bulten. Toen ik terugfietsend over “de Brug” kwam, schoot me het gelijknamige boek van Geert Mak, geschreven voor de boekenweek, in gedachten. Op deze brug geen sigarettenverkopers, geen zolenverkoper zelfs geen hengelaars. Er is hier ook geen armoede en dat is dan ook het verschil tussen Ekehaar en Istanboel, Blijft voor mij de vraag waar zijn de Turken die bij SVDB voetbalden gebleven?

Zaterdag was ik nog even bij de Poasbult in Rolde en dat moet ik zeggen het toezicht o.l.v. Lambertus Emmens met assistentie van Luppo was perfect geregeld. Alleen snoeihout mocht de bult op. Tja de paastradities worden gekoesterd in deze regio, zo was er neuties schieten op de deel bij Lammert Emmens aan de Nijlanderstraat en reken maar dat er ook nog andere “neuties” door de mannen werden weggewerkt. Door deze activiteiten in ere te houden zijn er al meer échte Paasgebruiken die de tand des tijds hebben overleefd dan van welk ander feest dan ook. Wat de druk bezochte Amerikaanse markt in Rolde, tijdens het Paasweekeind met Pasen te maken heeft is voor mij dan ook nog altijd een groot raadsel.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply