Oranjegekte

Of je wilt of niet je ontkomt er niet aan -de oranjegekte- Straten ja zelfs hele buurten kleuren deze dagen oranje. Voor de goede orde deze column is geschreven voordat Nederland een wedstrijd heeft gespeeld. Hoe het gegaan is tegen Italië, u weet het. Ik hoop dat Ibrahim Affelay de sterren van de hemel speelt zodat politici die iets tegen moslims hebben daardoor de kop oranje krijgen van schaamte.
Het is aan van Basten of hij meespeelt. Zo juist zag ik dat er bij de slager oranjeleverworst en bij de bakker alleen nog maar oranje koek en oranje tompoucen te koop zijn, alle andere producten zijn tijdelijk uit de verkoop genomen. De oranje supporters worden steeds extremer zo lopen er nu ook al mensen met oranjegebitten. Het zou te maken hebben met “de beleveniseconomie”. Mensen gaan steeds meer voor een grotere beleving, ze willen er alles uithalen wat erin zit, aldus een deskundige. De detailhandel heeft aan de oranje gerelateerde artikelen al vijf miljoen euro meer verdiend dan in de zelfde week vorig jaar.
Kaartjes gaan in Bern grif voor 1000 euro van de hand, in 1974 kocht ik in Dortmund bij het stadion voor de halve finale Nederland-Brazilië nog een kaartje voor 12,50 gulden, ik betaalde 2,50 teveel maar dat was voor het brommer- parkeergeld van de jongen die de kaarten aanbood, dat waren heel andere tijden. Over andere tijden gesproken afgelopen weekend was ik met mijn broers op de Veluwe en zaterdag fietsten we rond in de buurt van Apeldoorn, de route ging o.a. over het jaagpad langs het Apeldoorns Kanaal. Dit kanaal is in 1810 met de schop gegraven om het vervoer van papier via dit kanaal naar de IJssel bij Dieren te realiseren. Toen we daar fietsten waren mijn gedachten even twee eeuwen terug, ik zag een paard en/of een man een trekschuit trekken, zouden ze toen ook al met een oranje sjerp om de schuit getrokken hebben want voetballen bestond toen nog niet. Op de voorpagina van het Dagblad van zaterdag zie je door het oranje de huizen niet meer en er komt volgens een van de buurtbewoners nog meer bij als Nederland van Italië wint. Het is eigenlijk wel een beetje vreemd dat wij als één man / vrouw achter onze voetbal-miljonairs staan. Over het algemeen heeft de Nederlander terecht een hekel aan mensen die zich bovenmatig verrijken maar bij voetballers hoor ik er op Johan Derksen na bijna niemand over. Voor mij is het hele leven winnen of verliezen en er is blijdschap of verdriet en dan is oranjegekte een hele leuke bijzaak die wat kleur aan het leven geeft. Dus voor de tijd dat het duurt doe ik mee, ik trek nu een oranje onderbroek aan en als ze van Italië gewonnen hebben durf ik zelfs mijn oranje T-shirt uit de kast te halen.
Bij thuiskomst hoorde ik dat er afgelopen zaterdag 600 deelnemers hebben mee gelopen in Grolloo bij de 16e omloop. Ook hier liepen veel oranje getinte lopers mee, sommigen hadden het shirt oranje maar de meesten hadden de kop oranje toen ze de finish passeerden onder de vrolijke klanken van de altijd aanwezige Fanfare Crescendo. De loopgroep in Grolloo verdiend een compliment zij hebben het lopen daar en in de omgeving op de kaart gezet, overal in Aa en Hunze zie je nu loopgroepen ontstaan. Tot slot wilt u de gekte ontlopen ?
Ga op vakantie naar Groot Brittanië maar mijdt Noord Ierland want daar lopen ze nog oranjemarsen.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply