Colombia

Wereldnieuws was de bevrijding van Ingrid Betancourt met veertien andere gijzelaars uit de handen van de FARC in de oerwouden van Colombia. De FARC de revolutionaire beweging
die streeft naar een menselijker bestaan voor de armen in Colombia heeft haar hand overspeelt
door lukraak politici die hetzelfde willen te gijzelen. Ingrid wilde juist tot een vergelijk komen met deze beweging,zij werd door deze “wapenbroeders” zes jaar vastgehouden als ruilmiddel.
Ingrid Betancourt zag haar bevrijding als een wonder en dat vertolkte ze ook door dank te brengen aan God en de heilige maagd Maria. Ze was de meest bekende gijzelaarster ter wereld vandaar ook dat alle journaals er drie dagen bol van stonden. Haar uitspraak dat ze nu als kauwgom aan haar kinderen zou plakken ontroerde mij.
Waarom besteedt ik aandacht aan deze vrouw en haar land? Omdat ze een ongekende kracht uitstraalt en uit het land komt waar onze kinderen geboren zijn. Toeval of niet juist deze week is er in het Academiegebouw van Minerva in Groningen een eindexamen expositie waarin onze dochter exposeert met haar scriptie die over Colombia gaat.Waarom “trekt”Colombia aan mij ?
Natuurlijk vanwege mijn kinderen maar ook omdat ik eens op een bijeenkomst van Pax Christi , de katholieke vredesbeweging,een hoogleraar uit Bogota hoorde spreken over rechtvaardigheid,veel vakbondsmensen zijn vermoord in Colombia en zij die opkomen voor gerechtigheid worden gezien als subversief Hij was in zijn land vogelvrij verklaard omdat hij het onrecht in zijn land aan de kaak stelde. Er kwam een vraag uit het publiek “Als het daar zo gevaarlijk is waarom gaat u dan toch terug?” Het antwoord was “Omdat ik katholiek ben” Deze erudiete man die iets betekende voor kwetsbare mensen in zijn land werd een jaar later vermoord. Voor mij is hij een heilige.Een columnist in NRC snapte er dan ook niets van dat je politiek links kunt zijn en nog gelovig ook.Deze man zit kennelijk in een zelfgekozen isolement en heeft er geen weet van hoeveel katholieken juist vanuit die inspiratiebron kiezen voor linkse politiek. Colombia was vroeger een Spaanse kolonie en genoemd naar zijn ontdekker Columbus .Toeval of niet Spanjaarden van nu doen het op sportief gebied uitzonderlijk goed , de voetballers werden Europees Kampioen, Valverde rijdt in de gele trui en Rafaël Nadal wint na een zinderende finale Wimbledon. Sport is prachtig maar niet meer dan een bijzaak,hoewel de commercie daar anders over denkt.Het geluk van Ingrid Betancourt slaat alles en hopelijk komen ook de andere gijzelaars spoedig vrij en wordt Colombia weer een leefbare samenleving zoals het was voordat Columbus het ontdekte… waar dan ook de autochtone bewoners de Indianen op hun waarde worden geschat.

.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply