De buurt

Elke straat, buurt of dorp kent ze wel de mensen die opvallen door hun gedrag of houding. Iedereen kan zo zeggen wie er bij hem of haar in de buurt de burgemeestersrol heeft en ook zijn secondant de wethouder, typetje Kees van Kooten (wethouder Hekking) “ja mijnheer de burgemeester”is snel gevonden. Maar er zijn ook totaal andere typeringen van buurtgenoten te bedenken, wie herkent bijv. niet: de boekhouder – de mijnheer – het nieuwsgierig aagje – de sociaal werkster – de dominee – de notoire kankeraar – de regelneef – de politieagent – de positivo – de trotse Nederlander – de ijdeltuit – de actievoerder en ga zo maar door.
Etiketten plakken op mensen is voor velen een leuk tijdverdrijf en er is ook altijd een zweem van hilariteit omheen. Heb je problemen of is iets in de buurt wat niet loopt, dan klop je aan bij “de burgemeester”en anders ga je naar “de regelneef”. Het is vaak de kortste klap en je hoeft niet naar allerlei instanties die je de weg willen wijzen. Zit er een stoeptegel los of komt er geen water uit de kraan, er is altijd wel iemand in de buurt die het regelt. Ik denk dat je in Aa en Hunze niet gauw Amersfoortse toestanden zult meemaken, in deze stad stond vorig jaar de halve stad naar een brand te kijken en niemand dacht eraan om 112 te bellen. Ja in Drenthe wordt wel eens laagdunkend gedaan over sociale controle maar het is in mijn optiek gewoon belangstelling voor de medemens. Vaak zijn we naast belangstellend ook wel wat nieuwsgierig maar ja wat is daar mis mee? We lezen toch ook de krant, kijken tv en luisteren naar de radio uit….. “nieuws”gierigheid.
Stel je voor dat je half dood in huis ligt en je hebt geen contact met je buren en je familie woont ver weg dan heb je wel een probleem. Naast de begrafenisverzekering waar je gewoon voor betalen kunt, is energie steken in je buren en omgeving de moeite waard, dat is in wezen ook een verzekering, maar dan in aandacht Waar zouden we zijn zonder onze activiteiten in buurt of dorp? Stel u voor geen barbecue, geen fietstochten en ook geen dorpsfeesten meer.
Wat een dorpsfeest zoals Oostermoer dezer dagen op de been brengt is dan ook om jaloers op te worden, naast prachtig versierde straten is de optocht van versierde wagens een hoogtepunt
in Gasselternijveen. Dit van oorsprong agrarisch gebeuren is uitgegroeid tot een waar volksfeest en dat is een compliment waard voor de organisatoren. Met een knipoog naar de bekendste plaatsgenoot is er vast wel een wagen bij die deze tv-hit oprakelt. Ik zag de prachtige website waar helaas het programma ontbrak zoals een oplettende inwoner signaleerde maar dat mag de pret niet drukken. Ik zie de genoemde personen die ik in het begin van deze column heb getypeerd in gedachten al lopen en dat kan alleen maar de feestvreugde verhogen .Nieveensters neem nog maar “een gele krijger” met twee vingers schuim … Proost !!

.

.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply