Een dikke plus

Iedereen wil graag een dikke plus, maar het ligt er wel aan wat je daarvoor moet doen.
Als ik alle dagen de fiets pak in plaats van de auto geef ik mezelf een dikke plus.
Ik spaar dan het milieu en ben geen gevaar voor andere weggebruikers, bovendien hou ik het benzinegeld in de zak. Deze plus kan ik iedereen aanraden omdat het bovendien ook voor je lichaam veel beter is en ook voor het onderhouden van sociale contacten.Want wees eerlijk
hoe vaak spreekt u iemand aan als u auto rijdt ? Op de fiets ben je bereikbaar voor anderen en spreek je nog eens iemand.Er zijn mensen die een hond nemen voor de sociale contacten, mijn hond is dood maar mijn fiets “leeft”.
Verder was het “de stille week” voor sommigen (kerkgangers),en voor anderen “de feest annex lawaaiweek” in Rolde. Het mooie is dat je kunt kiezen voor de activiteiten,maar dat je als inwoner van Rolde,het lawaai en de nachtelijke overlast er gratis bij krijgt,daarin is geen keuze mogelijk.Over de stille week of de goede week wil ik nog wel iets kwijt.Het is de week waarnaast de religieuze dagen voor de christenen als witte donderdag,goede vrijdag en Pasen,ook heidenen bezig zijn met het lijdensverhaal.Zo vertelde minister Plasterk (een heiden) dat hij deze week meezong in de Mattheus Passion.Heel veel ongelovigen gaan naar deze uitvoeringen van het evangelie van Mattheus. Omdat het de mens verheft boven het alledaagse.Zelf was ik in Rolde bij de Witte Donderdag viering,het was indrukwekkend
mede dankzij de Cantorij . Toen iedereen zwijgend de kerk verliet en ik met de fiets aan de hand wegliep,fluisterde een man ,was het niet indrukwekkend? Ja, dat was het. Even later hoorde ik het lawaai van de kermis dat vergalde voor even mijn serene stemming.Gelukkig niet voor lang want toen ik bij de Boerbos fietste zongen de vogels in de avondschemering het hoogste lied en ook dat was weer wonderbaarlijk.Kunst,cultuur en belevingen zoals omschreven daar kan een mens door gegrepen worden.Dat zijn de extra plussen.
Waar ik ook een dikke plus voor wil geven is voor de leerlingen van het Vincent van Gogh College die de wethouder van milieu een tien puntenplan hebben aangeboden over hoe
je kunt werken aan een schoner milieu. Ben benieuwd wanneer de eerste school in Aa en Hunze initiatieven neemt. Daar zou het gemeentebestuur wel een prijsje voor mogen uitloven.
Maar ze kunnen ook zelf het voorbeeld geven door naar het werk te fietsen en de vergaderingen per fiets te bezoeken. Ik ben benieuwd of ze zonder tom- tom de weg vinden in de gemeente.Ik ben in deze column begonnen over de zegeningen van de fietser. Daarom een dikke plus voor allen die zich vanaf nu gaan beperken in het gebruik van de auto. Want dan kies je voor een schoner milieu,veiliger verkeer,minder parkeerplaatsen,bovendien is goed voor je lichaam en je spaart nog geld ook. Dus vanaf morgen –Pak de fiets,dan vervuil je niets – Nog een gratis tip voor alle werkenden,zoek je werk dicht bij huis,of ga in de buurt van je werk wonen . Of doe als mijn vroegere buurman maak meer kilometers met de poetsdoek dan met de auto.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply