Onder elkaar

Ssst ……. Ssst ………o wat heerlijk rustig, zo onder elkaar….nu bijna iedereen weg is met vakantie. Ik vind het een plezierige gedachte ik deze column schrijf voor de thuisblijvers. De massa is weg, ze zijn vertrokken met hun sleurhutten, campers, tenten of met het vliegtuig naar verre oorden. Het is net of ze allemaal op staande voet ontslagen zijn en een zak geld hebben meegekregen, als lemmingen die de dood op de hielen zit spoeden ze zich over de grenzen. Nu maar enkelen, waar onder u, dit lezen kan ik wat openhartiger zijn. We zijn nu immers onder elkaar, ik schrijf dus voor de thuisblijvers. Wij kunnen in deze wereld nog genieten van onze tuin, lekker op een bankje zitten of lekker lezend vanaf het balkon de mensen voorbij zien trekken. Als ze aan u vragen waar u heen gaat met vakantie antwoord dan: naar Balkonia of naar Gardenia, men vraagt dan vaak niet verder, denkend dat het dom is om te vragen waar het ligt en niet in de smiezen hebbend dat deze uitheemse namen je eigen balkon of tuin betreffen. Wij thuisblijvers zijn dikke bofkonten. We hoeven niet dagen van tevoren van alles in te pakken, het paspoort verlengen, regelen dat op het huis gepast wordt, de tomtom instellen, routebeschrijvingen uit printen, uren in de auto en de file zitten, niets van dit alles…… nee, wij hebben écht vakantie.
Met leedvermaak zie ik op veilige afstand vanuit mijn tuin op de N33 al die volgeladen auto’s met caravans voorbij trekken. Op weg naar een modderige camping met smerige douches hurk WC’s en afwashokken die op kotsbakken lijken. Wat een geluk dat wij hier echt vakantie hebben, wij hebben alles bij de hand, staan onder onze eigen douche en mogen in ons eigen vertrouwde bed slapen. We hoeven niet met kampeerbestek te eten , geen gedonder met woordenboeken, je hoeft hier je mond maar open te doen en iedereen begrijpt je. Zij die de grens overtrekken hebben hier geen weet van, ze missen veel zoals elke avond om zeven uur op twee de Twentse soap “Van jonge leu en oale groond” de optocht in Gasselternijveen en de Schakel met o.a. kritiek over de lichtgevende kunstwerken bij Hendrik Kok.
De meeste vakantiegangers weten ook niet dat de Drentsche kandidaten voor eremetaal in China , Albert Zoer en Simon Vroemen niet gaan vanwege een blessure en doping. Triest voor deze sporters maar een last van de schouders van onze Commissaris Relus, hij mag thuisblijven nu de Drenten niet gaan. Fijn voor hem, zijn vrouw en de kleinkinderen. Wat een gunstige bijkomstigheid is, is dat het vliegtuig met al die Drentse VIP’s nu de lucht niet in hoeft , dit is wéér winst voor het milieu en het smeltend ijs op de Zuidpool .
Ik spreek tot de thuisblijvers; vrienden beste lezers, wat hebben we het goed en omdat we ook volgend jaar weer lekker rustig onder elkaar willen zijn , vraag ik u deze Schakel te verstoppen of als kattenbakvulsel te gebruiken. Zij die weg zijn hoeven niet te weten dat wij hier zo genoten hebben mede door hun afwezigheid. Genieten in stilte en onder elkaar zijn, wie wil dat niet? Zo aan het eind komend merk ik dat dit een column geworden is in Boman-siaanse stijl, het zij zo.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “Onder elkaar”

  1. Hallo Gerard,
    met veel plezier heb ik bovenstaand artikel: Onder elkaar, gelezen. Geweldig, zoals je dit onder woorden gebracht hebt, onze vakantie viel vroeg dit jaar en was naar mijn gevoel te snel voorbij…..
    Daarom voel ik mij ook een beetje een thuisblijver, maar ook daar geniet ik weer van èn van jou stukjes in de Schakel!
    Als rasechte Grunniger zou ik moeten zeggen: ‘t kon minder…..
    Maar ik zeg: Je kon het niet mooier zeggen!

    Vrolijke groet, Liza Werkman.

Leave a Reply