Peking

Ik heb lang getwijfeld om met de fiets naar Peking te gaan. Maar ik kreeg geen visum.
Dus had ik net als de meeste Chinezen niets te kiezen.
Daarom geef ik de komende weken op afstand “langs de lijn” commentaar op dit gebeuren
De kop is eraf de spelen in Peking zijn begonnen met iets meer vuurwerk dan op oudejaarsavond bij de chinees in Rolde. Het eerste goud is binnen dankzij “onze” meiden van de estafetteploeg. En dat zijn dan wel in één klap vier medailles.
Onze jongens of liever de jongens van Foppe zijn nog aan het“warm draaien”. Na twee wedstrijden liggen ze nog niet op koers. We hebben een prachtig multicultureel elftal en dankzij het kanon van Dalen,Gerald Sibon, doet dit team nog mee. Ze kunnen zelfs nog de trots van Nederland worden !. JP gezien ? Hij stond te zwaaien of hij zelf goud had gewonnen.Bovendien heeft hij de leider van China de waarheid gezegd. Reken maar dat het met de mensenrechten in China nu goed komt. Zelfs de supporters krijgen deze keer geen hond in de pot. Want in het Holland Schijnekenhuis kun je lekker feesten en je vol laten lopen. Màxima deelde daar zoenen uit aan Ruben Houkes onze bronzen man bij het judo. Alleen al vanwege die zoenen ga ik nu in training voor Londen 2012 en reken maar dat ik dan niet van het podium te branden ben.
Ja en dan Marianne Vos die liet die Engelse Cook zo maar weg fietsen , in de regen had ze niet gezien dat haar grootste concurrent er vandoor ging. Maar toch daarna de pers relaxt te woord staan als je verloren hebt vind ik grote klasse ze krijgt nog twee kansen en daar heb ik wel vertrouwen in.
Het waren mooie plaatjes van de vier giebelende meiden met goud om hun nek , ja die vrouwen kunnen wat. Ik ben benieuwd of er ook nog Hollandse jongens zijn die goud gaan halen. De grote gouden plakken pakker Michael Phelps is aan zijn zegetocht begonnen, de vraag is worden het er 7 of 8 ? Het Wilhelmus heeft geklonken en onze meiden zongen uit volle borst mee,daar kunnen de voetballers een voorbeeld aan nemen. Er gaat het gerucht
dat Màxima niet van plan is de voetballers als ze een medaille winnen te zoenen als
ze het volkslied niet meezingen. Gelijk heeft ze. Wat opvalt is de bescheidenheid van Erica
Terpstra ik heb ze nog nauwelijks in beeld gezien en ze is toch zo”n kanjer. Zondag was niet alleen de dag die in het water viel voor Marianne Vos de gedoodverfde winnares van goud bij het wielrennen. Het was ook heel erg sneu voor de wielerbobo”s HeinVerbruggen en Joop Atsma zij mochten de medailles uitreiken omdat ze er heilig van overtuigd waren dat Marianne op het podium zou staan. Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar ook in de sport. Maar dat sport ook verbroedert zagen we toen een Russin en een Georgiëse elkaar omhelsden op het podium.
De werkelijkheid is wel even anders in deze landen, hopelijk zijn de leiders van deze landen zo wijs dit voorbeeld te volgen.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply