Peking en Rolde

Ze zijn voorbij de Spelen. Een gouden medaille is ons door de neus geboord door JP
Balkenende. Hij zat in de volgauto bij de wielerwedstrijd en had drie regenjassen bij zich.
Hij is er op gaan zitten en vergat ze aan onze meiden waar onder Marianne Vos uit te reiken. Iedereen heeft kunnen zien dat Marianne verkleumd van de nattigheid slechts zesde werd. Geen wonder dat we hier een zesjescultuur hebben . De vader van Theo Bos trok van teleurstelling zijn oranje shirt uit en smeet het op de grond.
Ja sport is emotie en de een kan daar beter mee omgaan dan de ander, Epke Zonderland uit Lemmer die de rekstok miste en daarna toch gewoon zijn oefening afmaakte, dat is klasse. Emotie van vreugde is natuurlijk leuker dan van verdriet, beide vormen van emotie werden goed in beeld gebracht. De vreugde over het onverwachte goud bij de waterpolo meiden waarbij de coach en de begeleiders in het water doken was prachtige televisie. De geweldige prestatie op de tien kilometer zwemmen van de van leukemie herstelde Maarten van der Weijden waren voor Nederland de meest onvergetelijke momenten in de slotweek.Dat de hockeydames goud veroverden lag in de lijn der verwachtingen, tja als de Sterspot met Fatima Romeira Banco-Rabo van het tv scherm spat dan is goud niet ver meer. Mensen die een woekerpolis hebben afgesloten bij deze bank denken daar ongetwijfeld anders over. Woekeren met je talenten dat is niet alleen een kunst maar ook hard werken. Zo was er zaterdagavond in Rolde een voetbalwedstrijd tussen gemeentepersoneel aangevuld met politici en de sponsoren van Rolder Boys. Bij de gemeente speelden voor rust twee oud-profs mee Jan Korte en Martin Drent doch binnen vijf minuten stonden de sponsoren al met 3-0 voor. Aa en Hunze kwam voor rust nog terug tot 4-2. Na rust werd er beter gecombineerd door het gemeentelijk elftal waarin vooral de beide burgemeesters Hans van de Laan ( Noordenveld) en Eric van Oosterhout ( Aa en Hunze) hun medespelers inspireerden en de regie namen Er kwam zelfs een Anschlustreffer maar het antwoord van de sponsoren kwam snel Bert Dijkstra tekende daarvoor. Het slotakkoord was voor de gemeente, wethouder in spé Henk Santes kopte schitterend in, als dit zijn visitekaartje is waarop hij ook als wethouder gaat opereren gaan we in Aa en Hunze nog mooie tijden tegemoet Ik heb zelf een klein half uur mee gespeeld op geleende voetbalschoenen .Het viel me niet mee om na vijftien jaar weer “tussen de lijnen” te staan, de opmerking van trainer Rolf Veneboer dat ik speelde als een socialist erop doelend dat ik veel ballen aan de tegenstander “gunde” sprak dan ook boekdelen .Hierna was het nog lang gezellig op de Boerbos veel herinneringen werden opgehaald vooral door oud-spelers die in grote getale rond de statafels aanwezig waren. Terug naar Peking, hopelijk hebben deze Spelen een bijdrage geleverd aan meer toenadering en begrip onder de volkeren. Een glimp ervan zagen we in de omhelzing van de medaillewinnaressen van Rusland en Georgië , het waren weer vrouwen die dat deden net zoals “onze vrouwen” het merendeel van de medailles binnensleepten. Dankzij de vrouwen brengt de sport ons in hogere sferen dus engelen bestaan.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply