Aandacht

Ik las vorige week in de Schakel iets waar ik blij van werd. Het steunpunt Vrijwilligerswerk is n.l. bezig met het ontwikkelen van een waarderingskaart voor vrijwilligers en daarmee kunnen vrijwilligers een presentje of korting krijgen bij ondernemers in de gemeente Aa en Hunze. Het vrijwilligersproject wil alle middenstanders interesseren “iets” bij te dragen. Stelt u zich eens voor hoe dat zal gaan, al die vrijwilligers bij de sportverenigingen – bij de verzorgingshuizen – de gehandicaptenzorg – de kerken – de ANBO- de scholen – welzijn – de brandweer – de Roldermarkt – en bij de vele andere aktiviteiten die overal georganiseerd worden, dat zijn er in Aa en Hunze toch al gauw enkele duizenden. In gedachten zie ik al deze vrijwilligers op pad om hun presentjes op te halen bij de middenstand vlak voor de kerst, appels bij de groenteboer, leverworst bij de slager, luxe broodjes bij de bakker, een kerstster bij de bloemist, bandenplakspul bij de fietsenmaker, een sleutelhanger bij Univé, een stukje zeep bij de drogist en misschien zelfs met kerst bij de supermarkten wel een kerstpakket(je). Ik denk dat dit lange rijen op gaat leveren bij de middenstanders, dat is op zich positief want je praat dan nog eens met iemand. Gezellig samen in de rij staan kan de cohesie bevorderen, dat is wel gebleken bij het museum in Assen. Ik hoorde iemand zeggen dat ze het de rij staan en gezellig kletsen met mensen uit Breda en Den Haag eigenlijk even leuk vond als het terra cotta leger. Ze kregen van het museum koffie, een chocolaatje en een paraplu voor de regen, er was aandacht voor de bezoeker en dat viel goed.. Door de presentjes, en de gezelligheid van het ophalen, bestaat de kans natuurlijk dat er straks teveel vrijwilligers komen en dat er wachtlijsten komen. Misschien gaan zelfs tweeverdieners die fulltime werken wel minder werken om er toch bij te horen.
Alle gekheid op een stokje natuurlijk is iedereen blij als hij onverwachts iets krijgt als vorm van waardering, maar of de vrijwilligers blij zullen zijn met een waarderingskaart waar ze zelf mee langs de middenstand moeten, betwijfel ik zeer. De vrijwilligers die ik ken doen hun werk omdat ze het belangrijk vinden en iets willen betekenen voor de gemeenschap. Daarom mijn gratis advies, vergeet de waarderingskaart,maar schenk de vrijwilliger gewoon aandacht en een luisterend oor.
Wie heel veel aandacht kreeg deze week was Barack Obama, het was echt zijn week.
Speeches die klonken als een klok van zijn vrouw Michelle, van senator Edward Kennedy, van Hillary en Bill Clinton , het was een adembenemend spektakel. Maar de climax was de speech van Barack Obama waarvan je kippenvel kreeg . In een stadion met 85.000 kiezers, twee keer een volle Arena kwam de hoop van de wereld ( van Amerika moeten we nog afwachten) met zijn nu al historische speech. Zijn belofte dat hij gaat voor een Amerika waar armoede niet meer vanzelfsprekend is, iedereen voor ziektekosten is verzekerd en er geen oorlog wordt gevoerd om spierballen te tonen, sloeg aan. In het commentaar van het Dagblad staat als kop “Obama is briljant”. Dat gaat mij even te ver, je mag best onder de indruk zijn van zijn optreden maar het wachten is op zijn daden.
De tegenpartij de Republikeinen denken een meesterzet te hebben gedaan door een vrouw Sarah Palin als running mate van Mc Cain te nomineren. De feministen zullen elke vrouw toejuichen maar volgens mij gaat het echt om de inhoud . Amerika is Europa niet en daarom voorspel ik een nek aan nek race tussen de (voor mij) droomkandidaat Barack Obama, een mix van John. F Kennedy en Martin Luther King, en de oorlogsheld Mc Cain.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply