Geld, geld, geld

“Geld, geld, geld het gaat hier alleen maar over geld” zei een geïrriteerde Marianne Thieme in de microfoon tijdens de debatten bij de algemene beschouwingen. Ik moet eerlijk toegeven het ging ook wel heel veel over geld. Als kopstuk van de dierenpartij wil je het eigenlijk alleen maar hebben over het welzijn van koeien, varkens, kippen en konijnen hebben maar dan heb je het indirect alleen maar over stront en dat is toch ook niet zo fris.

Ik begrijp haar trouwens ook wel want ik snap ook niet dat er zolang over geleuterd moet worden of mensen met 65 of 67 AOW moeten krijgen. Geef gewoon iedereen die 40 jaar heeft gewerkt AOW, want de een begint te werken met 16 jaar en de ander met 26 jaar. En als je werkt betaal je mee aan de AOW.

Ook vind ik het van de gekke dat veel partijen zo spastisch doen over de beperking van hypotheekaftrek. Moet Jan met de pet de grote herenhuizen en villa’s met hypotheken van vijf ton en meer mee helpen subsidiëren? Dat is toch absurd. Gelukkig waren er ook nog leuke humorvolle momenten, zo wilde Femke Halsema figuurlijk gesproken wel de vrouw worden van Mark Rutte.

Mark raakte zo van zijn aprepot dat hij in staat was al zijn principes te grabbel te gooien, want wie wil nu niet met Femke? Het meest heikele punt bleef het gesteggel of de minima er nu wel of niet op vooruit gingen. Agnes Kant vond het schandalig dat met de PvdA in het kabinet zo iets mogelijk was en Mariët Hamer antwoordde dat de SP dan zelf maar had moeten meedoen aan het kabinet. Gehakketak op de vierkante millimeter door twee vrouwen die eigenlijk beiden het beste voor hebben met de minima. Het ging veel over het geld van de kleine man, de golfers en jachtenbezitters bleven buiten schot.

Wat ik echt schandelijk vond was dat er partijen waren die aan het budget van de armsten in de wereld wilden morrelen. Gelukkig gaf dit kabinet op dit punt terecht geen haarbreed toe, “het is alsof een miljonair geld uit het centenbakje van een bedelaar grist” zo omschreef Femke Halsema het gedrag van deze partijen.

Onze burgemeester werd in een interview in het Dagblad gevraagd wat hij zou doen als hij een miljoen ter beschikking zou hebben.
Hoewel ik vindt dat wij een geweldige burgemeester hebben viel het antwoord me toch tegen want zijn antwoord was wel erg voorspelbaar – zoals een gloednieuwe nieuwe camper, een wereldreis, een prachtig huis in een vijfsterren gebied en een weekendje in Barcelona voetbal kijken.

Tot slot wilde hij dan voor € 40.000 een uurtje het stadion Nou Camp huren om latje te schieten met een stel vrienden. Dat laatste is natuurlijk een grapje en kan gekwalificeerd worden onder “Klapperende tuinhekjesgezeur”…. want deze burgemeester weet echt wel dat er meer te koop is in de wereld dan een opbrengst van vijf kerstmarkten te verdoen aan latje schieten.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply