Koninginnedag

Wij zijn niet zulke Koninginnedag vlaggers, wel steken we op 4 en 5 mei altijd de vlag uit,
maar tegen elf uur dacht ik waarom zal ik op de 100e geboortedag van Juliana, als eerbetoon
aan haar, de vlag niet uitsteken?
Dus pakte ik de ladder en deed de vlag in de houder. Mooi die hing. Even later zie op de tv, wat miljoenen anderen ook gezien hebben, een zwarte in elkaar gedeukte auto stuurloos richting De Naald rijden en daar tot stilstand komen. De bus met de geschrokken koninklijke familie die enkele seconden eerder naar rechts gingen, hoorden een klap en zagen de ernstig gewonde mensen her en der op het asfalt liggen. Even later is het feest voorbij. Een totaal verdwaasde man heeft in een klap een mooie dag voor miljoenen tv kijkers en het werk van duizenden vrijwilligers kapot gemaakt. Ik haal de vlag die ik net heb opgehangen weer binnen, het feest is al voorbij voordat het begonnen is.
Wat een droefenis, de volgende dag blijkt dat er zeven doden te betreuren zijn. Ik denk aan mijn broer die bij de gemeente Apeldoorn werkt en maanden bezig is geweest met de voorbereidingen. Dan is er die kamikaze piloot die met een snelheid van 100 kilometer dwars door de hekken en de mensenmassa vliegt. Bij alle toegangswegen betonblokken hoor ik veiligheids freaken al roepen, tja dan is Apeldoorn Apeldoorn niet meer.
Er waren 30 draaiboeken en alle bewoners, en hun familie, van de huizen die langs het parcours staan waar de Koninklijke stoet passeerde waren gescreend. De vijver waar Maurits met een touw over “liep” was ‘s morgens nog door duikers doorzocht op explosieven. De media reppen over een aanslag maar in mijn beleving was het een dollemansrit met verschrikkelijke gevolgen.” Even Apeldoorn bellen” heeft door de kamikaze actie van één individu in een zwarte Suzuki haar onschuld verloren. Dat spotje kan de prullenmand in.
Enkel uren later zien we de koningin op de tv en dat ze aangeslagen is dat “voel”je.
De gesproken woorden kwamen uit haar hart maar het leed voor alle betrokkenen zal nog
lang na-ijlen.
Door dit drama in Apeldoorn ben je bijna vergeten dat er daags voor Koninginnedag heel veel Nederlanders werden verrast met een lintje. Ondanks dat het systeem van decoreren aan renovatie toe is waren de meeste uitverkorenen er blij mee. Het systeem waarin bekende Nederlanders en de blanke mannen van boven de zestig met een beginnend buikje de meeste kans maakt deugd van geen kant…… Gelukkig zijn er vrouwen die het desondanks lukte toch een lintje te krijgen. Een ervan ken ik persoonlijk en ze heeft de onderscheiding dik verdiend, hoewel ik het haar man ook wel gegund had en ja inderdaad hij is boven de zestig en heeft geen beginnend buikje en zo zie je maar weer dat niets zwart of wit is.. tjonge wat een ambivalente column..mogen mannen nu wel of niet een onderscheiding ? Nou deze man wel !

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply