Doorkijkjes

Als er niemand thuis is zet ik altijd de WC deur wijd open. Dat geeft me een meer ruimtelijk gevoel en voelt ontspannen. Vanuit de WC kijk ik onder de boog van de brandmuur de hal in , het is eigenlijk een korte gang die leidt naar de voordeur. Aan de wand hangen de door juf Ria geknipte silhouetten van onze kinderen. Bij het verlaten van de Jan Thiesschool is het een mooie traditie dat de kinderen, op de slotavond van groep acht, hun silhouet meekrijgen. Onder hun portretten staat op de radiator een uitvergrote foto van mijn vrouw en ik op onze huwelijksdag, op de achtergrond staat onze rode eend, het statussymbool van de jaren ’70.
Iets naar links staat een groot koffieblik van Kanis & Gunnink, gered uit de inventaris van mijn vaders kruidenierszaak. Kortom de nostalgie is in volle hevigheid aanwezig in de hal. Als de bel gaat ben ik weer helemaal terug in de actualiteit. Snel de broek aan en naar de voordeur. De kaasboer staat voor de deur. Tja vroeger kwamen de bakker,de kruidenier,de slager, de groenteboer en de melkboer aan de deur. Naast de kaasboer komt er bij ons nog de groenteboer aan de deur en dat is het, naast de collectanten. O ja, die jongens van Wolters
uit Emmen komen ook nog weleens langs om te vragen of er nog “old iezer”is. Over doorkijkjes gesproken, deze zomer ben ik op diverse zomeractiviteiten geweest. Het is altijd weer geweldig om te zien hoeveel mensen zich onbaatzuchtig inzetten om iets van sport, spel of cultuur te organiseren. Zo was ik in Anloo bij de Etstoel daar ruikt alles naar cultuur uit de middeleeuwen, geweldig wat een inzet en dat allemaal voor het goede doel. In Eext is de
motor GP ook zo ‘n onvervalste kraker. Wat hebben die organisatoren er keihard aan gewerkt
om deze GP door te kunnen laten gaan. De geur van benzinedampen en olie en de slierten rookwolken met het authentieke geluid van de oude motoren horen bij dit spektakel. Wie hier niet tegen kan of er niets mee heeft kan gewoon thuis blijven.
Een prachtig doorkijkje is er in Rolde a.s. zondag daar passeert de Vuelta twee keer.
Dit grootse evenement in Drenthe werpt reeds zijn schaduw vooruit. Het centrum van Rolde is reeds geheel versiert met rode en gele vlaggetjes. Centraal in Rolde staat de Jacobuskerk, het vertrekpunt naar Santiago de Compostella (Santiago betekend in het Spaans Sint Jacobus).
Sommigen denken bij deze Vuelta dat van Rolde naar Spanje fietsen apart is. Ik ken mensen
die gewoon zonder spektakel naar Spanje fietsen of zelfs lopen vanaf de Rolder Jacobuskerk.
De Vuelta- de ronde van Spanje- krijgt wel veel aandacht maar apart? Nee, hoewel er komt wel veel gratis publiciteit voor Drenthe. Zo las ik zaterdag een pagina groot artikel in de Volkskrant met de kop “De wereld zal weten waar Drenthe ligt”. Toen ik zondag een fietstochtje maakte nam ik files en opstoppngen waar op het Balloërveld en bij Schipborg. Nog nooit zag ik zoveel mensen fietsen op zondag….de Vuelta zet echt mensen op de fiets en Drenthe op de kaart..
Het Dagblad had zelfs een extra bijlage waarin o.a. de beste Nederlandse wielrenner Robert Gesink zegt, “Wielrennen is eigenlijk gewoon een vak dat helemaal nergens op slaat”. Een vak dat helemaal nergens op slaat? Ko Pots de bakker of Roel Barelds en Jan Abbas beiden van C 1000 mochten willen dat zij zoveel aandacht kregen… wielrennen een gewoon vak ?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply