Monumentendag

Het was monumentendag en wij maakten een keuze uit de vele aktiviteiten die de gem. AA en Hunze te bieden had. Onder het kopje monumentendag liften zaterdag vele kunstenaars en cultuur freaks mee.
Wij gingen kijken in de kerk in Gieten, hier waren overtollige boeken te koop van de bibliotheek, tja of een afgeschreven boek een monument is? Lijkt me niet, de kerk wel. Maar niet getreurd alles wat cultureel is, is op zich ook “ een monumentje”. Bij Geke Hoogstins even buiten Eext stonden de koeien niet in de wei, maar hingen ze aan de muur. Schitterende exemplaren en je hoeft ze niet te voeren en te melken en verder zijn ze CO2 neutraal . En om Geke te citeren “aaibaar”. In Breeland zagen we een pottenbakker bezig met rakoe stoken en stonden er enkele keramisten met hun producten die betaalbaar waren . Mijn vrouw wou iets leuks voor de tuin het kunstwerk kostte minder dan een bos bloemen en gaat veel langer mee, we waren het deze keer dan ook snel eens over een culturele aankoop. Via binnenwegen door oneindig groen draaiden we bij camping de Hondsrug linksaf onder de N 34 door naar Eext. Er is een mooi grasdriehoekje tussen de kerk en de kluis en daar kon ik de auto mooi parkeren. In museum de Kluis voel je je als zestiger onmiddellijk thuis. De historie uit je jeugd hangt hier aan de muur en ligt in de schappen. Aap-noot-mies de schoolbank met inktpotje en de kaarten van Jetses brengen je terug in jaren ‘50. Maar ook de uitgestalde kruidenierswaren laten niets aan de verbeelding over,van pruimtabak tot het zakje blauw. Ook allerlei oud landbouw gereedschap en de reuk van de smederij maken dat deze oude diepvrieskluis aan een bijzonder tweede leven begonnen is. Hierna liepen we naar de kerk waar een oosterse spirituele sfeer heerste dankzij de gezongen mantra’s door Romy van der Pool uit Gasselternijveen bekend van yogalessen en klankschalen. Op een dag als deze kun je wel voor het zingen de kerk uitgaan maar het slotakkoord is altijd amen. In goede sfeer stapten we dan ook in de auto op weg naar Amen. In Amen vielen we met de neus in de boter, eerst een verhalenverteller , toen de dichteres Suze Sanders en daarna een band met een uitstekende zangeres. Deze band genaamd “Tuesday a 8”,was een verademing. Geen schreeuwerige keiharde muziek maar lekker in het gehoor liggende luisterliedjes gaven deze dag een gouden rand. Tot slot was het de man uit de Broekstreek Jan Stoffers die twee herkenbare verhalen uit eigen werk over liefde fraai in het Drents voorlas . Deze culturele monumentendag heeft aan mijn verwachtingen voldaan , alleen liet de belangstelling te wensen over.
Voor de volgende keer raad ik de organisatoren aan, wanneer “Aa en Hunze culturele gemeente van Drenthe”wordt, enkele lussen te maken in het traject
waardoor het aanbod kleiner is en daardoor de belangstelling minder verspreid.
Nog een hint aan de pr vrouw van Aa en Hunze Casandra, tip de Volkskrant die wil het vast wel meenemen in haar culturele zaterdag bijlage.

.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply