Brinta

“Wat had u voor ontbijt voordat u aan de Elfstedentocht begon ?” Dat was een van de vragen
van een journalist aan de winnaar Reinier Paping “Een bord Brinta” was zijn antwoord.
Er is een film gemaakt over de meest helse tocht ooit. De rijders die de film mochten zien voordat hij in roulatie ging waren tot in tranen over de echtheid van deze rolprent. Ik herinner me nog precies die dag, de koudste dag ooit in mijn beleving. In januari 1963 was ik bij mijn vader in de zaak we hadden de eerste rijdende zelfbediening aan huis op de Veluwe. Met een oude Bedford bus uit 1948 ging ik langs onze klanten.
Die dag had ik een schop en zakken meegenomen. De jachtsneeuw produceerde geweldige
bulten op de smalle zandweggetjes. Als ik een poosje stil had gestaan bij enkele klanten , moest ik eerst in de ijzige kou de sneeuw voor de banden van de bus wegscheppen. Dan zakken ervoor tegen het slippen en rijden maar tot de volgende bult sneeuw, weer scheppen en ga zo maar door. Ondertussen kreeg ik van mijn klanten de stand van zaken door over de Elfstedentocht. Op een gegeven moment ging de naam Reinier Paping rondzingen. Het zal tussen vijf en zes uur zijn geweest dat ik me bij een klant zat op te warmen voor de kachel en ik op de televisie die toen nog zwart-wit was de finish meemaakte. Daar kwam tussen een massa volk de held uit Dedemsvaart Reinier Paping over de finish . Pas meer dan een half uur erna de Groninger Jan Uitham en de Fries Jeen van de Berg. Wat ik mij nog herinner was de schaatsmuts van Paping die met bandjes onder zijn kin was dichtgeknoopt. De volgende dag sprak ik mijn oom die ook uit Dedemsvaart afkomstig was. Hij vond het heel normaal dat Reinier Paping, met wie hij nog op de lagere school had gezeten, deze helse tocht had gewonnen. Reinier Paping was volgens hem een echte doorzetter, waar anderen stopten ging hij altijd door en die mentaliteit was die dag beslissend. Terwijl ik dit stukje aan het tikken ben is de wereld buiten prachtig wit. Ineens gaat de telefoon het is de buurvrouw van het Noordeinde van Nijlande. Ze is niet alleen een charmante verschijning maar nog aardig ook. Nu haar kinderen op een na de deur uit zijn wil ze zich inzetten voor de samenleving. Ze heeft zich aangemeld bij de partij die het best bij haar past en staat op plek 2, een felicitatie waard. Ik denk de komende maanden tijdens de campagne de vonken er van af zullen vliegen om de gunst van de kiezer te verwerven. De naam van de partij ? Het is ongeveer de AOW leeftijd en dan nog een letter ervoor, ik ben het even kwijt. Pech toch. Het is net als de man die vroeg wat is de voornaam van Alzheimer, degene die antwoordde zei dat weet ik niet, “Ja” zei de vragensteller ad rem “Zo begint het”. … Bij de wereld draait door was zoals wel vaker weer een lichtpuntje. Herman Finkers heeft met zijn actieve inzet tegen vliegveld Twente een succesje geboekt de provincie stemde in meerderheid tegen , eind goed al goed. Nog een kijktip voor de Finkers-fans, 2e Kerstdag is zijn programma “Na de pauze” op tv te zien.
Ik wens U allen Prettige Kerstdagen met of zonder Brinta als ontbijt..

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply