Kampioen

Vrouwen, jonge meiden op het voetbalveld zijn als voorjaarsbloemen in de wei , een genot om naar te kijken. Ik had rokjes verwacht maar de dames van Eext hadden gewoon een broek aan tijdens hun kampioenswedstrijd tegen Tolbert. Zonder broek was natuurlijk ook geen gezicht geweest, bovendien was er dan ook geen kip op deze wedstrijd afgekomen …
Ik heb hier vaker langs de lijn gestaan in Eext en het is elke keer weer een feest op “t Veld te zijn. Er heerst hier een gemoedelijke en ontspannen sfeer. Ik ben nog niet van de fiets af, of krijg al een kop koffie aangeboden van de voorzitter himself. Een sfeer waarin ook de nieuwe shirt sponsors snel tot een positieve beslissing kwamen.. Zij hadden de moed om het eens anders te doen, twee shirt-sponsors voor één elftal met op de even getallen de ene en op de oneven getallen de andere sponsor. Volgens de voorzitter was dit nog nooit eerder vertoond bij de KNVB dus had Eext een primeur.
Het eerste half uur golfde het spel op en neer met veel corners voor Eext maar echte kansen
werden niet gecreëerd. Na een half uur wist de midvoor van Tolbert op handige wijze de laatste “man” de verkeerde kant op te sturen en haar strakke schot deed het net trillen 0-1.
Kort hierna werden twee verdedigingsfouten van Eext koelbloedig afgestraft. De rust ging in met een 3-0 achterstand voor de Eexter dames. Niemand gaf op dat moment nog een cent voor hun kansen. Tijdens de eerste helft had ik een gesprek over de sociale context in Eext met de voorzitter, daar kunnen veel dorpen nog iets van leren was mijn indruk. Dat er een kampioenschap zou worden gevierd daarvan was bij de rust eigenlijk geen sprake meer . Ondanks dat en het mooie weer bleven de supporters de dames steunen. Na rust begon Eext aan een indrukwekkende inhaalrace achtereenvolgens wisten Anja Jansen, Esmée Lammerts en good old Fennie Warring het net te vinden Zou het onmogelijke dan toch nog kunnen gebeuren ? Het wonder van Eext werd werkelijkheid toen Henrieke Sloots even voor tijd een aan Eext toegekende strafschop feilloos benutte.Hiermee werden de dames na een zenuwslopende 2e helft kampioen. Er waren bloemen en tranen van blijdschap.
Voor het eerst in hun 25 jarig bestaan waren ze kampioen , Fennie Warring was er al die tijd bij geweest … en scoorde nu een van de beslissende doelpunten. Chapeau ! Na afloop fietste ik door Anderen en zag een bord staan met “Perenbomen te koop”, ik dacht wat kunnen mij die perenbomen toch schelen.de dames van Eext zijn kampioen. Het schijnt nog lang onrustig in Eext te zijn geweest die avond…en of ze toen rokjes aan hadden ? Ik denk het wel.
.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply