Nieuwkomers

Twee keer per jaar ontvangt de gemeente nieuwe inwoners op het gemeentehuis in Gieten.
Deze bijeenkomsten worden goed bezocht, iets wat in het beeld past van onze plattelands gemeente met zijn 28 dorpen.Of men nu in Annerveenschekanaal,Gasselte of Annen woont je hoort bij de gemeente Aa en Hunze. Na informatie over de gemeente en een rondgang door het gemeentehuis komt iedereen samen in de kantine, hier wordt onder het genot van een hapje en een drankje gesproken met raadsleden, wethouders en ambtenaren die er hun vrije avond voor over hebben met de nieuwe bewoners van gedachten te wisselen. Er is een muziekje en iedereen wisselt informeel informatie uit. Afgelopen week was er weer een bijeenkomst en loco-burgemeester Hans Polman verwelkomde allen en spoorde de mensen aan, om de raadsleden het hemd van het lijf te vragen. Ieder raadslid ging met twee of meer personen in gesprek, er waren veel meer inwoners dan raadsleden. Op een gegeven moment zag ik mensen op staan om te vertrekken omdat ze door niemand werden aangesproken, ik vind dat dit niet kan en nam afscheid van mijn gesprekspartners en haastte me toen snel naar het vertrekkend echtpaar. U vraagt zich misschien af waar de gesprekken over gaan, nou over van alles en nog wat. Zou vertelde iemand dat hij een Roldenaar had voorgedragen voor een lintje, een ander vertelde over een zwakzinnige zus die omdat het integratie-virus die instelling had aangestoken nu in de vernieling lag. Ze sprak de hoop en de verwachting uit dat Aa en Hunze dit beter en mens gerichter zou gaan aanpakken. Haar boodschap was haal deze mensen niet uit hun beschermde en veilige omgeving, wie doe je daar een plezier mee. Een paar verteld dat ze na een scheiding in onze gemeente een nieuwe start willen maken en je zag aan hen, dat dit aardig lukte want ze straalden. Een ander echtpaar op leeftijd durft het aan om in Annerveenschekanaal, een dorp zonder voorzieningen en openbaar vervoer, te gaan wonen. Op een geven moment vroeg ik aan mensen die bij mij aan tafel zaten wat voor werk ze deden ze bleken echter alle drie VUTTERS te zijn,wordt Aa en Hunze dan toch de plek waar men gaat Drentenieren? Ik denk dat dit toch wel mee gaat vallen, want tot slot had ik in de buurt van de bar nog een gesprek met een jonge vader van twee kleine kinderen die vanuit Groningen in Gasselte is gaan wonen terwijl zijn werk nog in Groningen is. Hij is lyrisch over zijn woonplek .Vlak naast mij staan nog twee jongelui die de balans in mijn waarneming weer in evenwicht brengen. Als ik terug kijk, vind ik de tijd die uitgetrokken is om te praten met nieuwe inwoners veel te kort.
Naast deze pak weg vijftig aanwezige nieuwkomers in Aa en Hunze, konden deze week nog 26.000 nieuwkomers zich welkom voelen in Nederland dankzij de pardonregeling. Dit historisch akkoord over asielzoekers stond breeduit op de voorpagina van Trouw, bij het DvhN was het weggemoffeld op pagina vijf. De nieuwe bewindspersoon Nehabat Albayrak heeft op haar voorganger vóór, dat ze naast haar deskundigheid ook politiek zeer ervaren is en daar werd in Trouw dan ook uitvoerig over geschreven. Tijdelijke nieuwkomers ( vakantiegangers) zag ik op de zaterdag voor Pinksteren veel in Rolde. Bij de C 1000 ontstonden files voor de kassa’s zodat mensen met een paar boodschappen werden doorverwezen naar de slijterij, het meisje van de slijterij, was zoals altijd goed gehumeurd, maar nu helemaal omdat ze de dag ervoor was afgestudeerd als Mr. in de rechten.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply