Salland

Rood-bont IJsselvee graast in de wei die aan de camping grenst . Het is een prachtig weekend met broers en enkele neefjes in het Sallandse land. Wat is er mooier dan met een groep familieleden genieten van de natuur in een omgeving die “anders” is ?. De geuren van pas gemaaid gras waar je langs fietst, vermengd met de geur van een varkenshouderij, kan het landelijker? De boerendorpjes in het Sallandse ademen niet alleen de geuren van weleer maar ook het gedachtegoed van toen. Waar zie je meer groene affiches van het CDA als in deze streek? De Sallandse Heuvelrug met de Holterberg is voor veel tourfietsers de Nederlandse Alpe d’Huez dat is echt de uitdaging voor deze liefhebbers.
Mijn broers en ik fietsten op een bewegwijzerde route maar even waren er geen wegwijzers dus vroegen we aan een in zijn remmende knijpende toerfietser de weg naar Okkenbroek. “Tja Okkenbroek daar kom ik niet langs als ik mijn rondje fiets, ik fiets vanaf Zwolle altijd via Raalte en Nieuw Heeten naar de Holterberg en terug”. Het was duidelijk dat op zijn harde schijf Okkenbroek niet stond. Gelukkig wist een aardige boer het wel- “Altied recht-uut” , via een juweel van het dorpje Dijkerhoek kwamen we weer op de route. Vanaf Okkenbroek gingen we over het landgoed Oostermaet, liggende in een lommerrijke omgeving naar Lettele. Naast de café’s is er een kerk en een school genaamd Sancta Maria. Tja “heilig” aan natuurschoon is deze omgeving, dus de naam misstaat niet. Naast de dromerige dorpjes zie je dan ook dat de moderne tijd en de stad oprukt…Schalkhaar met kasten van huizen is tegenwoordig gemeente Deventer. Ik weet niet of het toeval is maar even later belanden we in een museum uit grootvaders tijd. Een oude smederij is ingericht als Museum(pje). Het welwillende echtpaar die het museum hebben ingericht, vertellen ons alles op een enthousiaste wijze, ze hebben bij veel spullen uit grootvaders tijd een verhaal. Bij het smidsvuur smeed een kleinzoon met verve een ijzeren staaf tot sierbeugel . Verder zien we hoefijzers in allerlei maten, sommigen met speciale bouten erin die als “sneeuwketting” moeten functioneren. Oude radio’s , carbidlampen, alle soorten kachels, kolen , petroleumbussen enz. De eigenaar die in de jaren “60 stopte als hoefsmid en verder ging als loodgieters bedrijf vertelde dat zijn vader in het begin niet snapte dat zijn knechten op karwei waren. “Er is niemand in de smederij wordt er nog wel gewerkt “? Was zijn terugkerende vraag. De tijden dat je voor 90 cent een hoefijzer verwisselde inclusief het hoefijzer is verleden tijd.. Evenals het smeden van ijzeren hoepels om houten wielen. Deze mensen werkten in de crisistijd minimaal zeventig uur per week voor een hongerloontje.
Tegenwoordig staat het hele land al op zijn kop als er een groep is die even pas op de plaats moeten maken….. velen zijn er aan gewend om vier keer per jaar op vakantie te gaan.
Het worden “zware tijden”voor de rijken als ze straks de hypotheeklasten op hun huizen van een miljoen niet meer kunnen aftrekken. In het Engels/Sallands roep ik ze toe “ Go Hen” – Ga heen – zeur niet zo, dit zijn luxe problemen!

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply