Zomer 2010

De geluiden van de vuvuzela’s zijn verstomd. Tijdens de pauze van de finale loop ik even naar buiten, het is doodstil en ook na de wedstrijd is het doodstil. Spanje heeft verdiend gewonnen, daar moet je gewoon vrede mee hebben maar het is wel even slikken. Slechts 3 minuten was Nederland verwijderd van de penalty – serie, toen Iniesta raak schoot.
Ik had er bij kunnen zijn. Een neef van mij, die connecties heeft met een KNVB bobo, had kaarten en bood mij een ticket aan maar omdat ik principieel tegen het milieu vervuilende vliegen ben heb ik bedankt…. Achteraf toch een goede keuze. Bovendien de kosten van een vliegreis kunnen vele malen beter besteed worden , dan een avondje tussen carnavals geklede oranjefanaten in een stadion zitten. Wat vooral jammer is, is dat het nu over is met de vormen van verbondenheid die er de afgelopen weken heerste in vele buurten. Ook het plezier dat veel mensen hebben beleefd aan “onze jongens” en de uitzendingen eromheen waren een feest met cabaret-achtige uitzendingen van Johan Derksen en zijn maatje René van der Gijp.
Ondertussen is het gelukkig nog volop zomer. Tuinfeesten met of zonder barbecue’s zijn aan de orde van de dag. Afgelopen week had ik het daar dan ook druk mee. Donderdagavond was het raak in Gieten en zondagmiddag in Rolde. In Gieten was een totaal verzorgde barbecue met daarbij een leuk muzikaal duo, alles tot in de puntjes verzorgd. Mooie tuin, leuke mensen , mooi weer en genoeg bier wat wil je nog meer? Dan zondagmiddag hier werd de verjaardag van een kwieke oudere gevierd. Ook hier was live muziek met een zangkwartet die bestond uit kleinkinderen en een zangduo van dochter en kleindochter. Het was erg mooi en is er een mooier cadeau denkbaar dan dat je door je eigen kinderen en kleinkinderen wordt toegezongen? Ook hier was er naast een goede catering genoeg te drinken… het was warm en dat kwam goed uit..
Ja aan de ene kant ziet alles er deze zomer heel zonnig uit. Kinderen die geslaagd zijn, leuke vakanties met onverwachte sociale en culturele hoogstandjes. Maar er zijn ook andere berichten, sommigen staan op de voorpagina’s van serieuze kranten zoals dat meer dan 2000 mensen in Oss bij Organon ontslag is aangezegd, omdat het bedrijf waar ze werken de winst wil maximaliseren. Ook hoor je bijna altijd, als je met een groep samen bent, berichten over een ziekte in de familie die een fatale afloop kan hebben. Het leven is zoals het is, je kunt winnen of verliezen , een mooie dag hebben met een zwart randje … en een mooie zomer hebben, dus geniet zolang het kan…. Het is zo als het is.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply