Historische GP

Beach-party op een parkeerplaats bij een café , beach-volleybal op een korfbalveld, het is hetzelfde als kunstmatige inseminatie, niet echt dus onnatuurlijk.

Wel echt zijn de historische motoren met de mannen in de motorpakken uit de jaren vijftig die door de straten van het eeuwenoude Eext denderen, geweldig ondanks het lawaai en de benzinedampen.

Als we naar Eext fietsen ontdekken we de charme in het vlakke landschap tussen Anderen en Eext dankzij de bomen die in een soort groene cirkel de es omzomen en dat is schitterend. In Eext barst het van de fietsen maar op een van de brinkjes vinden we gelukkig nog een betonnen paaltje waar we onze fietsen tegenaan kunnen zetten. We horen de motoren denderen als we richting het circuit lopen.

Ik zie een man in motorpak met rood haar zou dat Jim Redman zijn? Bij de zaak van Lanjouw is de pits, er staat al weer een nieuwe klasse klaar met mannen in lederen hosen die de motoren laten brullen, het is echt oorverdovend. Het is maar goed dat er in Eext geen Harry Lever woont. We kwamen nog twee echtparen uit Rolde tegen die ook actief waren geweest in Anloo, we constateerden dat het contrast (middeleeuwen/rust/paarden/stront – 2007/lawaai/motoren/uitlaatgassen) wel erg groot was. Door middel van een loopbrug kon je over het parcours naar de overzijde en daar was het voorbij de pits iets rustiger. Mijn vrouw noch ik zijn echte motorliefhebbers, dus na een half uur hadden we het wel gezien en zijn toen richting goederenmarkt gegaan.

De handelaren deden daar goede zaken, het was daar nog drukker dan aan het parcours. Op een gegeven moment pakte iemand mij bij de arm, het was mijn vriend uit Annen die gelukkig weer terug was van vakantie, want ik had hem echt gemist. Hij was er, samen met zijn vrouw, op de fiets en we waren het snel eens, ter compensatie van de liters benzine die verknalt worden in deze race moeten er mensen zijn die de zaak in balans houden. Gelukkig dachten meer mensen er zo over, gezien de vele fietsers rond dit gebeuren.

Op de terugweg legden we nog even aan in Eexterhalte voor een ijsje. Mijn vrouw had het nieuwe kruispunt nog niet gezien en genoot van de Landmark, de Andreaskruisen en het stuk spoor dat daar opnieuw is neergelegd om de veiligheid te bevorderen en om de historie weer zichtbaar te maken. “Hoe komen ze bij de gemeente op zo’n idee?” vroeg ze, eerlijkheidshalve moest ik haar vertellen dat niet de gemeente maar het Eexter raadslid Dick Smit dit idee had gelanceerd.

Maar een idee is niets waard als het niet uitgevoerd wordt en daarin was de gemeenteraad het unaniem eens. Ja natuur, cultuur en historie staan in Aa en Hunze hoog aangeschreven en worden dan ook goed bewaakt, deze “onbewaakte overweg” is er een voorbeeld van.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply