Pasen

We waren onderweg naar huis en hoorden op de radio de voorzitter van het midden en kleinbedrijf zeggen dat het toch wel heel erg was dat op Goede Vrijdag de zaken s’avonds vanwege de winkelsluitingswet om 19.00 uur al dicht moesten, stel je voor die avond konden de mensen 2 uur lang minder winkelen als op andere vrijdagen.
Ik dacht, het is toch wel heel erg armetierig gesteld als je je daar als voorzitter druk over maakt, kennelijk is Jezus voor veel mensen toch tevergeefs gestorven, money is leading.
In dezelfde uitzending hoorden we dat de leeuw van Vlaanderen voorgoed zwijgt, Hugo Claus is dood. In zijn meest bezongen werk “Het Verdriet van België”behandeld hij alles wat er toe doet in zijn Vlaanderenland. Dit zijn zo twee zaken die afgelopen week voorbij kwamen in het nieuws. Heel verschillend maar beiden te maken met leven, dood en commercie.
Wat is er nog puur en naturel en wat inspireert nog ? de Mattheus Passion ?
Honderden kinderen in optocht met een haontie op ‘n stokkie ? Buurtbewoners die de rotzooi
in hun buurt gezamenlijk opruimen ? Mensen die strijden voor het behoudt van voorzieningen
in hun dorp ? Vrijwilligers die ouderen bezoeken of optrekken met de jeugd ? Al deze vraagtekens zijn voor mij uitroeptekens !!!! Al deze activiteiten doen er toe en inspireren.. Onthaasting willen we toch allemaal dus maak tijd en ruimte voor leuke dingen waarvan zowel je omgeving als jezelf “rijker” van worden. Er is een lied ik weet niet welke waarin gezegd wordt “Niemand leeft voor zichzelf , niemand sterft voor zichzelf”. Dit impliceert dat je als mens met alles om je heen verbonden bent of je wilt of niet Met Pasen viert onze christelijke beschaving de opstanding uit de dood. Pasen is opstand. Laten we opstaan en aardig zijn voor onze medemens en anderen inspireren hetzelfde te doen . De mooiste en prettigste lach blijkt Máxima te hebben, laten wij proberen daarbij in de buurt te komen dan komt het allemaal toch nog goed met ons landje aan de Noordzee.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply