Bouwvakkers

Bouwvakkers zijn er in soorten en maten, ik spreek uit ervaring want ze zijn de afgelopen tijd bij ons over de vloer geweest. Alle mensen zijn uniek maar deze groep
nog even iets meer. Harde werkers zijn het geen één uitgezonderd.
Maar verschil is er ook want waar de een na gedane arbeid zijn gereedschappen keurig
opbergt en ook nog even de troep aanveegt loopt de ander zo van de steigerplank.
De materialen en ook gereedschappen liggen her en der ook de aanhanger laten ze staan, ze hebben dus nog wel vertrouwen in de mensheid .Onder de koffie wil de een nog sneller aan het woord als de ander, want verhalen en anekdotes hebben ze. Drie mannen zijn buiten aan het voegen uitbeitelen, dat gaat gepaard met een hels lawaai en veel stof en binnen was de timmerman aan het tegels zetten Steigers rondom en een groot spandoek aan de steiger als reclame uiting. Schots en scheef op de dam en in de berm staan de auto’s geparkeerd. Ik voelde me als werkgever van vier bouwvakkers zo”n beetje de crisismanager van Nijlande.
Ik geef dan ook zonder enige terughoudendheid ongevraagd advies aan de ministers Wouter, Jan Peter en André, ga aan de slag met deze mannen en zorg dat ze aan het werk blijven met voor de hand liggende oplossingen zoals huizen isoleren, windmolens bouwen op land want dat is vier keer zo goedkoop als op zee en stimuleer het gebruik van zonnepanelen. Dit is het moment over te gaan op duurzame energie die bovendien schoon is. Nu investeren doet straks de kassa rinkelen. Deze crisis heeft ook voordelen, ik hoor niemand meer met ronkende verhalen over aandelen, de stank van deze gebakken lucht zal bij velen nog wel na ijlen.
Terug naar de bouwvakkers, zo hebben ze hele verhalen ,even later staan deze ruwe bolsters met blanke pit weer fluitend op de steiger. Bouwvakkers zijn voor mij het visitekaartje van onze maatschappij. Zij zijn van het kaliber niet lullen maar poetsen en daar is niets mis mee. Zij verdienen het dan ook absoluut niet door de crisis in zwaar weer te komen. Deze harde werkers kunnen nu door bankiers die zich schandalig hebben misdragen maar zo “Koos Werkeloos” heten . Ik hoop niet dat dit scenario werkelijkheid wordt voor deze mannen.
Nee ik luister tijdens de schaft liever naar hun verhalen , zoals deze :
Een van de bouwvakkers was klant bij een garagehouder in Zuidlaren en deze had hem een mooi verhaal verteld over Harm. Harm was een vijftiger met een brommer want een rijbewijs had hij nooit gehaald. Op een dag tankte hij benzine voor zijn brommer in de stromende regen de garagehouder die Harm goed kent wijst op een 45 km autootje “Man dat is net een autootje voor jullie, je kunt er met zijn beiden inzitten en je zit mooi droog en dan kun je samen nog eens ergens heen, je moet toch eens met je vrouw overleggen of dat niks voor jullie is.” Het lijkt Harm wel een goed idee maar vraagt Harm wat betekent die 45 ?” “Nou zegt de garagehouder “als je hier om 4 uur weg rijdt dan ben je om 5 uur in Groningen en het mooie is dat je geen rijbewijs nodig bent”. Een week later komt Harm weer tanken en de garagehouder vroeg “Nou heb je al met je vrouw over het autootje gehad?” “Ja.zeker”, zei Harm,” ze vond het wel een goed idee vooral dat je met regen mooi droog zit , maar ze zei:
” Maar wat moeten wij om vijf uur in Groningen“?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply