Vrouwen

Ik was afgelopen week op bezoek in Eext bij de “Vrouwen van nu”.
Bij de rondvraag ging een oudere vrouw staan “Ja het is eigenlijk niet iets voor de rondvraag
maar ik wil toch even de contactdames bedanken dat ze aandacht hebben geschonken aan mijn 85e verjaardag”. Kijk daardoor alleen al bewijst deze club haar bestaansrecht Nee van mij geen kwaad woord over vrouwen, laat staan over vrouwenclubs als deze, integendeel.
Vaak hebben mensen vooroordelen over de plattelandsvrouwen dat zou een suffe ingeslapen club zijn maar voor mij werd dat deze avond van tafel geveegd. Ze waren zeer bij de tijd deze vrouwen .Ik had al even gekeken op hun website en toen ik bovendien hun professionele programma- boekje zag, kan ik u vertellen dat deze vooroordelen niet kloppen. Het enthousiaste optreden van de voorzitter, hier presidente genoemd, is het startpunt tot deelname aan activiteiten Een reanimatie cursus was dan ook dezelfde avond nog volgeboekt. Ook werd er geattendeerd op een creatieve beurs in Leiden en gaat er een groep aan de slag om creatieve ideeën aan te leveren voor de Oostermoer tentoonstelling. Ja aan creativiteit is bij deze vrouwen geen gebrek. Na het huishoudelijke deel van de vergadering mocht ik iets vertellen over de fietstocht die ik een aantal jaren geleden samen met mijn broer maakte naar de bedevaartsplaats Santiago de Compostella in Spanje.
De avond erna zat ik met stijgende verbazing te kijken naar een live uitzending vanuit de 2e kamer over het rapport van Davids over de inval in Irak. Aanleiding was het snelle commentaar van onze premier op dat rapport. De kritiek wuifde hij weg en wat hem goed uitkwam onderstreepte hij. Dit tot grote ergernis van coalitie partner de PvdA.
Het zou JP gesierd hebben als hij ruiterlijk had toegegeven dat het fout was de oorlog in Irak te steunen. Door deze oorlog zijn er vele doden gevallen door bommen en raketaanvallen. Ook zonder oorlog kun je door een natuurramp duizenden doden in de straten van Porto-au-Prince zien liggen. De beelden uit het straatarme Haiti, waar kinderen de grootste rijkdom zijn, gaan je dan ook door merg en been. Het jongetje van amper een jaar dat uit de puinhopen wordt gered staat voor altijd op mijn netvlies gegrift. Ook het verhaal over het echtpaar die een adoptiekind aan het ophalen was en de dood vonden in het ingestorte hotel met hun net ontvangen kind lijkt regelrechte horror maar is werkelijkheid. Gelukkig komen zoals velen ook bekende sporters in de hele wereld in actie om geld op te halen. Waar ook sporters in actie kwamen was in Ekehaar . Elke jaar staan bij welk weertype dan ook de hardlopers er weer voor de jaarlijkse veldloop. In een prachtig besneeuwde omgeving bestreden sporters van jong tot oud zich op het glibberige parcours van de acht van Amen.
De organisatie was in handen van SVDB en dan weet je dat het een tot in de puntjes geregeld evenement is. Hulde aan de lopers en de vele vrijwilligers waaronder ook weer veel vrouwen. Er hingen diverse spandoeken van sponsors een ontbrak die van – giro 555 hulp aan Haiti – dat is dan bij deze mijn “spandoekje” met de oproep GEEF !.
..

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply