Genieten

De dooi zet door en dat merkte ik toen ik vrijdagmorgen al bijtijds over de Klaas
Steenweg fietste en boven mij een vlucht wilde ganzen hoorde gakken. Toen ik even later over de nieuwe wegen van Mariëncamp fietste zag ik straatnamen als Sint Josephlaan en Broeder Quirinuslaan. Zij herinnerden mij aan een niet eens zover verleden De broeders van Sint Joseph waar broeder Quirinus de bekendste van was waren de oprichters en werkers van het eerste uur op Mariëncamp, dat tegenwoordig de Trans heet. Zo doet onze gemeente ook recht aan de historie en dat valt te prijzen. Ondertussen zag ik een groepleidster met twee jongens door de resten van de sneeuw ploeteren op weg naar hun werk. Ondanks de kou genoten ze van het buiten zijn. Toen ik via het fietspad door een bosje fietste hoorde ik een specht kloppen. Ik geniet dan ondanks het winterweer, het voorjaar lonkt . Heeft u ook zo genoten van de meiden die zilver en brons wonnen , hun sprankelende aanstekelijke vreugde was in groot contrast met het politieke gedoe eerder die avond vanuit Den Haag. Nee Annette en Laurine brachten vreugde, Oranje boven. De winnares was in mijn ogen lang niet zo leuk als de Hollandse sprankelende meiden, maar ja ze was wel 2/100e van een seconde sneller.
Het was natuurlijk helemaal een kippenvelmoment toen de 2e gouden plak door Mark Tuitert, op het koningsnummer de 1500 meter werd gewonnen Maar het kon niet op dit weekend want een nacht later haalde Ireen Wüst verwoestend uit en ging vol zelfvertrouwen in haar rit met gebalde vuisten over de finish. Evenals vier jaar geleden in Turijn pakte ze weer goud. Prachtige momenten voor deze beide toppers , wat me veel deed was de wijze waarop hun ouders er in betrokken werden , family-life op zijn best.Waar ik ook zo van “genoten” heb zijn de onvolkomenheden bij deze Spelen Dan was de ijsmachine kapot, dan deed de tijdwaarneming het niet of knalde het pistool niet .. er was elke keer wat. Dankzij de Olympische winterspelen is het voor de liefhebbers weer smullen en dat geld natuurlijk speciaal voor de mensen die in Aa en Hunze wonen want “wij” zijn volgens de krant de meest Olympische gemeente van Nederland. Omdat de bobsleeërs de broers van Calker geboren zijn in Aa en Hunze . Tja na Renate Groenewold die zilver won in 2006 , toen ook Aa en Hunze,
zijn we nu al blij als “ onze bobbers “ ongedeerd de finish halen.
Waar ik ook van kan genieten zijn sommige reclamespots – de winkelmomenten- zoals Mart Smeets ze aankondigt ..Zoals die spot van Bavaria die begint met prachtige natuuropnamen van kristalhelder water dat stroomt via rotsblokken met een uitvergrootte druppel vind ik pure kunst.. Minstens zo spannend als voor de olympische sporters wordt het volgende week voor de kandidaat raadsleden in Aa en Hunze. Het is toch ook een vorm van “genieten”als op woensdag 3 maart blijkt dat de kandidaat van uw keuze gekozen is. Kies daarom , wees sportief wandel of fiets naar het stemburo en kleur een hokje rood en geniet daarvan.
Ik begon met de dooi , maar op het moment dat ik deze mail verstuur is de wereld weer wit, en dat was nu niet meer mijn keus. . .

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply