Verkeerde wissel

Als een trein een verkeerde wissel neemt is dat een ramp. Er zijn dan vaak veel slachtoffers zoals onlangs in België. Maar als onze Sven een verkeerde wissel neemt is dat een “nationale ramp”. Er zijn geen slachtoffers, toch zijn er mensen waarbij de tranen spontaan over de wangen rollen en mensen die de hele nacht niet kunnen slapen. Hoe ik dat weet ? De mensen die vertellen het me spontaan en ik geloof ze. Gelukkig vatte Sven het sportief op en gaf hij Gerard Kemkers niet de schuld en daarmee ging er een golf van opluchting door ons land. Goud gemist verhoudingen hersteld.
Er was ook een politieke wissel, de PvdA eruit en daardoor verkiezingen in zicht. Voornaamste oorzaak: geen chemie tussen Bos en Balkenende. Als je elkaar niet meer vertrouwt kun je beter wisselen. Maar zat Nederland op die wissel te wachten? Nee niet echt . Vandaag zijn er gemeenteraadsverkiezingen , door sommige partijen wordt dit gezien als een soort generale voor 9 juni de 2e Kamerverkiezingen. Maar dit klopt van geen kant omdat er in de gemeente hele andere zaken moeten worden geregeld dan in Den Haag.
In de gemeente wordt bepaald of de OZB omhoog moet. Waar subsidies heengaan of minima wel of geen extraatje krijgen,kortom de gemeenteraad bepaald hoe het gemeenschapsgeld besteedt wordt. Vandaag kiezen de inwoners van Aa en Hunze hun raadsleden, men kiest vaak niet alleen op basis van partijprogramma ’s maar ook op het “gevoel”. Vertrouw ik hem of haar en worden de beloften waar gemaakt. Dus ook hier wordt vandaag gewisseld maar in deze wissel heeft u als kiezer het laatste woord. In onze wereld wordt veel gewisseld , zoals van school , van baan en ook van partner. Bij de laatste wissel komen vaak terecht emoties los maar dat is dan in de familiekring. Wat er afgelopen week na de wissel van Sven Kramer loskwam aan emoties was het verdriet van een hele natie Waarom? Omdat daardoor “ons” het goud door de neus werd geboord , met Sven voelden we ons ( Nederlanders) allemaal verliezers. En verliezer willen we liever niet zijn en al helemaal niet op deze domme manier. Het aparte is dat Sven juist omdat hij geen 2e gouden medaille heeft gewonnen door deze wissel voor eeuwig in onze herinnering blijft. Eigenlijk is dat véél méér waard dan goud. Blijf ik zitten met de vraag of deze wissel eigenlijk wel verkeerd was.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply