Super Prestige

Het weer, en daardoor het parcours, was voor de crossers ideaal. Nat en lekker modderig
dat hoort bij deze zwoegers op de fiets. De door modder getekende gezichten geven net dat aureool aan dit gebeuren waar iedere kenner van smult. Renners die bij het gat van Homan Free vastlopen in de modder en dan met hun fiets op de nek hun route vervolgen. Een nieuw soort heldendom speelt zich hier eens per jaar af. Dit alles onder de ogen van de elkaar beconcurrerende Belgische supportersclubs en de vele crossliefhebbers gemengd met toeschouwers uit de regio.
Dit modder spektakel o.l.v. het duo Warners en Moek met al die vrijwillgers is elk jaar meer dan het aanzien waard.
Rond het parcours zie ik gele vlaggen met daarop de Vlaamse leeuw, het Belgische zwart-geel-rood en ook nog fervente Vervecken supporters in knalrode jacks met vaandels waarop
hun favoriet staat afgebeeld. Als men dan ook nog van de ene kant van het talud naar de andere kant loopt waan je je bijna in een processie. Het loodzware parcours noopten de renners tot een uiterste krachtinspanning, sommige renners lagen na drie rondes dan ook al een ronde achter. Om met de Belgische speaker te spreken het was een ware afvalrace.
Voor de race mocht ik een kijkje nemen in de VIP tent. Sponsoren en BA ers( Bekende
Aa en Hunzers) waren hier in grote getale vertegenwoordigd. Ik had even de indruk dat er
bijna evenveel mensen in de tent waren als rond het parcours, maar dat was naar later bleek niet het geval. Op het polsbandje dat ik van een aardige jonge vrouw omkreeg stond: ” Gieten
wielermekka van het Noorden”. Dat vind ik wel mooi bedacht maar het is wel zwaar overdreven want ik heb geen moslim met hoofddoek of burka gezien.
Wie er wel waren ? De oude en de nieuwe burgemeester, onze wethouders en de man die binnenkort in Zwolle wethouder wordt, Gerrit Piek, was er ook. Ook waren er veel ambtenaren uit de PC Hooftstraat van het gemeentehuis , u weet wel de trap op en dan rechtsaf. Namens de organisatie was Simon Vroemen gevraagd de gasten te ontvangen, en dat moet gezegd hij kan niet alleen machtig hardlopen maar is ook een charmante gastheer. In de stromende regen mocht sportgedeputeerde Anneke Haarsma de renners wegschieten, ik moet zeggen dat ze er deze keer niet als aangeschoten wild uit zag , dat is op zich een compliment.
Van meet af aan ging het gevecht tussen de renners die later op het podium zouden komen, de Belgen Niels Albert en Sven Nijs en hét Nederlandse talent Lars Boom. Afwisselend gingen ze in de beginfase aan de leiding totdat in de 5e ronde Niels Albert afstand nam van het eerder genoemde duo. Ondanks verwoedde pogingen van het achtervolgende duo hield de jonge Niels stand. Met ruim 20 seconden voorsprong ging hij dan ook over de streep, in de eindsprint moest Lars Boom zijn meerdere erkennen in de kannibaal van de crosswereld, Sven Nijs. Teruglopend naar de uitgang zie ik tientallen campers met heel veel reclame erop, ik constateer dat dit rijdende circus gisteren nog 300 km. Zuidelijker was in Koksijde. Door dit rondreizende wielercircus schiet me nu de slogan te binnen die volgend jaar op het VIP bandje kan “Gieten wielerpiste van het Noorden”.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply