Futsal in Gieten

Het is even na Nieuwjaar en ik fiets in het stikdonker naar het Futsal-zaalvoetbaltournooi in Gieten. Op de weg tussen Rolde en Gieten is het rustig en op het fietspad ben ik de eenzame fietser. Als ik over het spoor fiets bij Eexterhalte knallen uit het niets mij een zestal cross-motoren voorbij. Tja, als de race naar Dakar is afgelast dan is blijkbaar het alternatief om dwars over campings en boswallen te racen. De decadentie van de rally naar Dakar schijnen veel mensen niet eens door te hebben, wat de een cool vind is voor een ander armoede en dan hebben we het nog helemaal niet over het milieu. Een poosje later kom ik aan bij sporthal de Goorns, in de bomvolle sporthal vindt ik nog een plaatsje en kijk belangstellend om me heen. Hier voetbalt het crême de la crême uit onze regio.

De eerste wedstrijd die ik zie is die tussen Annen en LTC ,in een spannende wedstrijd weet LTC in de laatste minuut met 3-2 de winst naar zich toe te trekken, in vak A waarin de Annen supporters zich roeren,zie je de teleurstelling, maar het is voetbal dus je kunt ook verliezen.

In de pauze die hierna volgt is er een prachtig optreden van een meidendansclub die geheel in het zwart is gekleed met oranje kousen. Ze geven in het donker dat met kleurrijke spots wordt opgeluisterd een spannende act ten beste.
Direct na de pauze is er een enerverende wedstrijd tussen Gieten en Muntendam. Muntendam is tot op dat moment ongeslagen, terwijl Gieten al een wedstrijd heeft verloren. Deze wedstrijd is dan voor Gieten ook van eminent belang , bij verlies zakken ze naar een van de onderste plaatsen. Het loopt dankzij het geweldige keeperswerk van Lubbert Meertens en een doelpunt uit het boekje van Niels Snoep goed af en het wordt 1-0.

Hierna volgen nog enige minder belangrijke wedstrijden dus neem ik met een vriend even een adempauze in de kantine. Het is er druk maar de altijd goedgemutste uitbaters Jan en Grietje hebben toch nog even tijd bij te praten..

De vorige keer dat ik bij hun aan de bar zat hadden we het over vakantie en het bleek dat Jan en Grietje, na een uitstapje naar Ameland, dit jaar toch maar weer terug gaan naar het vertrouwde Texel, Jan onderstreept dit door aan te geven dat hij hier nu ook een ober heeft lopen van paal 33. Grietje weet nog wel te verhalen dat ze in februari een weekje naar de Veluwe gaan om daar lekker met de hond in de bossen te genieten. Jan hoopt daar nog een wild zwien te vangen.

Ondertussen kom er een bekende uit Gasselte afrekenen omdat zijn taxi voor staat. Hij zegt wat hij heeft geconsumeerd, en de ober rekent rap uit het hoofd uit wat hij moet betalen en klaar is Appie. Een kwestie van vertrouwen, schitterend dat dat nog kan. Samen met een collega-raadslid neem ik nog een pilsje en we bespreken nog even de emoties van de afgelopen raadsvergadering, in Aa en Hunze zijn soms de lontjes en altijd de lijntjes kort, daar moet je wel een oog voor hebben.

Ik neem nog een kijkje in de sporthal en kijk nog even naar LTC-Annen dat wordt 4-2 , het is duidelijk dat LTC uit Assen de eerste prijs pakt en dat Gieten de verrassende 2e wordt.

Ik zie dat zowel de burgemeester Eric van Oosterhout als wethouder Hans Polman aanwezig zijn. Onze eerste burger zal op het eind van de avond de prijzen uitreiken.Ik vind het knap dat de beide mannen deze zaterdagavond door hun aanwezigheid etaleren dat sport voor hen een hoge prioriteit heeft. Dat voelt goed temeer omdat er veel jeugd aanwezig is. Goed voorbeeld doet goed volgen zullen we hopen.

Over hoop gesproken , heeft u de incarnatie van Maarten Luther King en Kennedy verenigd in één persoon op de tv gezien? Zijn naam is Barack Obama, een regelrechte sensatie. Ik heb zijn overwinningsspeech die hij hield in Iowa op internet gezien, een openbaring. Wat zou de wereld er in een klap anders gaan uitzien als hij de president van Amerika zou worden. Komen de inspirerende jaren ’60 terug? Ook in de politiek, een mirakel of gewoon gerechtigheid?

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply