Bridge

Het kabinet Balkenende lV is nu een jaar aan de macht en er is natuurlijk van alles op aan te merken. De oppositie heeft het vooral over het moralistisch karakter van dit kabinet, als je de tegenstanders van dit kabinet hoort moeten de mensen veel en mogen ze weinig.

We moeten meer bewegen, gezond eten, niet meer roken, matig drinken, geen porno kijken, de kinderen goed opvoeden, niet te lang achter internet en TV, het vervoer per auto of vliegtuig minimaliseren, doe je dat niet, dan is de sanctie meer belasting betalen, en ga zo maar door.

Nu moet ik zeggen dat ik met dit alles niet zoveel moeite heb, het gaat tenslotte om ons eigen milieu en de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen. De afgelopen week was ik toch wel even verbaasd toen ik hoorde van het nieuwste plan van ons kabinet,of het klopt weet ik niet, maar ze schijnen een wet voor te bereiden om te zorgen dat alle mensen gaan denksporten, dit om de hersenen te trainen. Dus iedereen moet gaan schaken, puzzelen, dammen of bridgen, nu over deze laatste denksport kan ik nog wel wat vertellen.

Al vele jaren klaverjassen mijn vrouw en ik regelmatig met een stel vrienden, altijd gezellig want naast het klaverjassen werd meteen de toestand in de wereld doorgenomen. Maar nu hebben de dames een half jaar geleden besloten om op bridgeles te gaan in Gieten en ik moet zeggen dat houdt de gemoederen aardig bezig.

Als we nu bij elkaar komen gaan de verhalen voornamelijk over de bridgelessen, over Coby de cursusleidster die het zo geweldig doet en die zo aardig is, over Lammie de uitbaatster van het café, die zo vriendelijk is, over de Maria’s en over de groep die zo leuk is. Ineens komen er teksten uit hun mond als honneur op honneur, bijbod, manche en sans, dummy, kleur ontwikkelen en ga zo maar door, kortom, een voor mij volslagen onbekende wereld.

In het begin wilden ze ons, de mannen, ook wel leren bridgen maar er kwamen iedere week weer nieuwe regels bij en regels zijn nu eenmaal niets voor mij en daarom mogen wij niet meer meedoen. Ze gaan nu iedere week met andere dames van de groep oefenen, nou ja zolang ze er lol in hebben en als mijn vrouw maar weer thuis komt heb ik er geen moeite mee.

Ik heb mijn eigen bezigheden waar ik mijn hersenen mee train zoals de gemeentepolitiek en vrijwilligerswerk, zo was ik de afgelopen week op bezoek bij de Nieuw Geld Commissie van SGO in Grolloo. Deze club probeert door allerlei acties gelden te vergaren om vooral het jeugdvoetbal op een hoger peil te brengen.

Deze avond hadden ze bij John Hofsteenge een Sportcafé georganiseerd. Het hoofd Jeugdopleiding van FC Groningen Peter Jeltema vertelde zijn verhaal over het reilen en zeilen van de trots van het Noorden wat betreft de jeugd. Ook bij de jeugdopleiding staan de normen en waarden centraal, waar niet zou je denken ? Hij legde er vooral de nadruk op dat de ontwikkeling van het individu niet ophoudt bij zijn voetbalkwaliteiten , die uiteraard erg belangrijk zijn, maar wel alles in samenhang met wat er maatschappelijk toe doet. Het kippenvel moment is voor elke jeugdtrainer als “zijn pupil” warm loopt om voor de eerste keer in te vallen bij hét FC Groningen van Ron Jans.

Martin Veenhuizen de trainerscoördinator van SGO wees vooral op het belang van teamsport en de beleving daarvan,waarvoor een vrijwilligers-team nodig is en de spelvreugde centraal moet staan. Aan zo’n constellatie werkt men dankzij de Nieuw Geld Commissie bij SGO.

Tijdens de bijeenkomst werd er dan ook een appél gedaan op de politiek, die raadsbreed aanwezig was, om initiatieven als deze een warm hart toe te dragen.

Aan het eind van de avond werd er nog een prijsje verloot. Al ruim twee jaar zwerf ik over de velden van Aa en Hunze en koop altijd lotjes, maar nog nooit een prijsje gewonnen en deze avond had ik de hoofdprijs, een wedstrijdbal met alle handtekeningen van de spelers van de FC, mijn avond was rond.

Thuiskomend zei mijn vrouw ”Die bal bewaar je maar voor je eerste kleinkind” dus deze bal wordt een soort fokpremie in de geest van André Rouvoet. Ik probeerde nog “Maar misschien kan ik deze laten verloten voor een goed doel”….maar ik zag aan haar gezicht dat hierover geen discussie mogelijk was. Dus hangt nu de bal in een netje in de hanenbalken wachtend op de ooievaar.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

One thought on “Bridge”

Leave a Reply