Kunst

Bij ons worden de zondagmiddagen vaak besteed om met familie of vrienden door te brengen of om te wandelen, fietsen of in combinatie daarmee exposities te bezoeken. Door een telefoontje van iemand die we ergens in Aa en Hunze wel eens tegen komen, werden we erop geattendeerd dat er een expositie was in dorpshuis de Eekhof in Ekehaar. Twee zalen vol met schilderwerken van de cursisten van Wil Weerdmeester hingen op de door vrijwilligers neergezette panelen. Het was een kleurrijk geheel met kwalitatief wel grote verschillen. Natuurlijk spreekt het ene schilderij je veel meer aan dan het andere maar het geheel was erg gevarieerd en er hingen hele mooie tussen. Om de schilderwerken cirkelden de trotse makers rond. Het was duidelijk dat er geen selectie aan vooraf was gegaan zo hing er van de ene cursist veel meer werken als van de andere. Zondagmiddag was er redelijk veel belangstelling. Uiteraard hoor je daar ook het laatste nieuws over het liefdesleven in Ekehaar en over hoe de verdeling van de huizen aan de Esweg wordt. Maar ook waren we getuige van het gebeuren dat twee gedecoreerden elkaar troffen in de hal en uitwisselden waar en wanneer ze hun onderscheiding op hun revers laten zien. Tja groot en klein nieuws tussen het naakt op deze expositie geeft een wat herfstige zondagmiddag toch nog wat kleur en geur.
Via de Holtenweg fietsen we over de Klaas Steenweg naar Rolde waarbij Galerie Harms een expositie is van Henk Helmantel en Kees Stoop. Hier hingen hele mooie tussen en het verschil met de amateurs is dag en nacht, maar met de prijzen ook. In Ekehaar kon je zo rond € 75,00 al een mooi schilderij kopen in Rolde komen daar twee cijfers voor de komma bij, maar ja dan heb je ook wat en bovendien is het een mooie belegging. De Galeriehouder blijft
ondanks de recessie positief gestemd zelfs nu veel potentiële kopers hun geld kwijt zijn dankzij zijn collega-kunstkenner in Wognum. Deze kunstkenner die op handen werd gedragen door het “gewone volk” zal toch de geschiedenis ingaan als de Berlusconi uit Wognum die zijn speeltjes – voetbal en kunst – over de ruggen van het gewone volk kon financieren.
Geld is maar geld en maakt soms recht wat krom is, maar gezondheid is de grootste rijkdom. Op de voorpagina van de Schakel sierde afgelopen week een foto van mensen die 60 jaar getrouwd waren en op de vraag wat doe je , antwoordde de tachtig jarige bruidegom dat hij niet stil kan zitten en nog steeds in de weer is met handeltjes. Hij zei letterlijk: ”Ik heb nog een aanhanger en hiermee vervoer ik nog de nodige rommeltjes en oud ijzer” . Dezer dagen wordt er veel gesproken over doorwerken tot 67 jaar maar deze man werkte nog toen hij 75 was en nu “rommelt” hij nog wat aan. Ik denk dan waar hebben we het over? Gezondheid is echt rijkdom! Ik was deze week op een bijeenkomst waar het ook ging over doorwerken tot 67 jaar er stond een jongeman van even in de twintig op. Hij zei “Mijn opa begon te werken toen hij 13 jaar was, mijn vader met 16 jaar en ik ben begonnen met werken toen ik 23 jaar was”.” Ik ga straks twee jaar langer doorwerken dan werk ik nog altijd 8 jaar minder dan mijn opa, waar hebben we het over ? Levenskunstenaars daar gaat het om, zij zijn een sieraad voor de samenleving. Echte kunst… is levenskunst.

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!

Leave a Reply