Fietsen in de regen

Fietsen in de regen

Vandaag hebben we pech het regent. Maar mijn maat en ik hebben daar geen boodschap aan. Fietsen zullen we. Onderweg naar het startpunt is het grijs en
de ruitenwissers doen hun werk. Ons punt van vertrek is de parkeerplaats bij het
gevangenismuseum in Veenhuizen. Mijn maat heeft thuis een route op papier gezet
middels knooppunten. Omdat we niet direct de juiste nummering vinden richting
Fochteloerveen besluiten we eerst door het dorp Veenhuizen te fietsen. We passeren
de huizen met de opvoedkundige teksten,om vervolgens langs de kerken te fietsen,
over normen en waarden gesproken. Ze zijn hier in steen gehouwen. We steken de weg en het water over en komen via een zandpad op het fietspad richting Fochteloerveen .
Het is zo”n dag waarop iedereen die er niet uit hoeft lekker bij de kachel zit. Bij onze koffiestop hebben we geluk. Drie stoelen staan daar zomaar aan de rand van een weiland. Met een theedoek maakt mijn maat de stoelen droog en ondanks het grijze weer voelt dit als een cadeautje. Het is wel grijs en nat maar de temperatuur is 10 graden op 18 december .De koffie smaakt dan ook uitstekend. Ik trek een regen broek aan en heb daar moeite mee. De spieren worden stijver en dat is merkbaar met moeite kom ik in de broekspijpen. We komen door dorpen waar nog een enkele winkel open is en hier en daar bij wat eens was ” de trots van het dorp ” de Rabobank ,staat nog een pinautomaat.
Waskemeer,Bakkeveen,Haulerwijk dorpen op de grens van Drenthe en Friesland. De voertaal is hier Stellingwerfs , een apart soort Drents. Verder gaat het langs alweer een kanaal we komen geen mens tegen. De vraag is dan waarom doen we dit ? Heel kort ?
Om onze conditie op peil te houden. We lunchen ergens op een bankje bij een boerderij terwijl het gestaag door regent. Een mountainbiker passeert en hij groet het
is het enige levende wezen op drie reeën na die we deze dag gezien hebben. Als we weer in Veenhuizen arriveren is de parkeerplaats leeg,vandaag zijn er geen bezoekers. Gelukkig zien we een spandoek
waarop staat 28 december Landlopersdag. Reken maar dat het dan druk zal worden.
Want wij Nederlanders houden van minima,vluchtelingen, daklozen en …” namaak landlopers” in deze Kersttijd. Vroeger heette dat solidariteit tegenwoordig is het om een warm gevoel te krijgen bij ” goed doen”

Author: Gerard

Tijdens zijn fietstocht naar Santiago de Compostela kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken. Hij schreef jarenlang columns voor de Schakel en had veel trouwe lezers. Begin maart 2014 bracht hij deze columns in een prachtige bundel uit. U kunt deze kopen op: www.uitgeverijkoopmaninvorm.nlVeel leesplezier!